Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.09.2023.

Državni sekretar Starović otvorio Simpozijum o operacionim istraživanjima „SYM-OP-IS 2023”



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović otvorio je danas jubilarni 50. Simpozijum o operacionim istraživanjima „SYM-OP-IS 2023”, koji se od 18. do 21. septembra održava u hotelu „Omorika” na Tari. 
Pozdravljajući okupljene, državni sekretar Starović izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da se obrati učesnicima jubilarnog simpozijuma SYM-OP-IS.

- Simpozijum o operacionim istraživanjima već pet decenija okuplja stručnjake iz različitih oblasti stvarajući akademski prostor u kojem se razmenjuje iskustvo i znanje u razvoju i primeni metoda operacionih istraživanja u mnogim oblastima društvenog života, što ovaj skup čini, zaista, posebnim. Za pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, SYM-OP-IS je posebno značajan. Kao što vam je poznato, operaciona istraživanja su nastala u vojsci, i njihov značaj se nije umanjio tokom vremena, već naprotiv, i te kako raste – naglasio je državni sekretar Starović.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, dodao je, trude se da održe korak sa najrazvijenijim armijama sveta, zbog čega operacionim istraživanjima pridajemo veliku pažnju, deo su nastavnih planova i programa u vojnim školama, a oficiri naše vojske svakodnevno koriste metode operacionih istraživanja prilikom planiranja operacija. 

- Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvuju u radu ovog simpozijuma sa svojim radovima od samog početka, a 1983. godine je ustanovljena sekcija pod nazivom „Vojne primene”, koja postoji i danas. Naši operacioni istraživači i ove godine učestvuju na simpozijumu sa više od 50 radova, što čini  oko trećinu od ukupnog broja – istakao je državni sekretar Starović zahvalivši svim institucijama koje učestvuju u organizaciji skupa, kao i učesnicima i poželeo im uspešan rad. 
Načelnik Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane pukovnik dr Dejan Stojković, u ime Uprave koja je nosilac organizacije simpozijuma, pozdravio je okupljene i podsetio da je od prvog SYM-OP-IS-a, pa do danas, više hiljada autora objavilo više od 10.000 radova. Od samog početka, kako je naglasio, ovaj stručni skup bio je mesto intelektualnog dijaloga, razmene znanja i povezivanja operacionih istraživača iz svih struktura. 

Govoreći o izazovima, pukovnik Stojković je posebno istakao da će nova naučna i tehnološka dostignuća kao što je veštačka inteligencija, o kojoj se mnogo govori u poslednje vreme, postavljati pred operacione istraživače nove izazove, ali će i stvoriti nove mogućnosti koje svakako treba iskoristiti. 

U okviru otvaranja skupa, u znak priznanja za dosadašnji rad na razvoju operacionih istraživanja, državni sekretar Starović je naučnom savetniku dr Tatjani Davidović iz Matematičkog instituta SANU, uručio Povelju za doprinos razvoju operacionih istraživanja, promociji i implementaciji heurističkih optimizacionih metoda.
Od 1974. godine, simpozijum o operacionim istraživanjima SYM-OP-IS povezuje istraživače, predstavnike privrede i stručnjake iz oblasti operacionih istraživanja i reč je o međunarodnoj konferenciji sa jednom od najdužih tradicija, kako u našoj zemlji tako i u regionu. Tokom proteklih pet decenija, simpozijum je okupljao članove domaće i međunarodne akademske i naučne zajednice sa ciljem podsticanja izučavanja složenih problema iz oblasti operacionih istraživanja. Ove godine simpozijum je okupio autore iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD, Ruske Federacije, Alžira, Japana, Nigerije, Malte i Ukrajine. 

Povodom jubileja, osim standardnih sekcija SYM-OP-IS-a, ove godine će biti uvrštena i istorijska sekcija ,,Istorija operacionih istraživanja". Zbornik radova sa ovogodišnjeg simpozijuma obuhvata ukupno 157 radova od 375 autora, koji su tematski svrstani u 27 sekcija.

Organizator ovogodišnjeg jubilarnog skupa je Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije u saradnji sa brojnim visokoškolskim, naučnoistraživačkim i drugim institucijama i udruženjima.
photoFOTOGALERIJA