Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.09.2023.

Obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave



Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, prisustvovao je danas centralnoj svečanosti povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u niškoj Sportskoj hali “Čair”.

Svečanosti su prisustvovali potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Obraćajući se okupljenima, predsednik Vučić rekao je da moramo da čuvamo svoju zemlju i da mislimo ne samo na ono što je danas, već i na ono što dolazi u budućnosti.

- Ponosan sam na praznik koji danas svetkujemo. Zajednički smo odluku o tom prazniku doneli Republika Srpska i mi, predsednik Dodik i mi. Doneli smo tu odluku, jer mi Srbi smo uvek umeli da se razjedinjujemo, da sebi pogrde izmišljamo ili da lako tuđe uvrede i pogrde prihvatamo – rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić naglasio je da se u Crnoj Gori ne dozvoljava Srbima da budu na vlasti zato što nisu dovoljno uverljivi u zakljinjanju da će se boriti protiv Beograda, Moskve i da nisu dovoljno uverljivi u tome da i dalje ne vole Kosovo i Metohiju, da i dalje ne smatraju Kosovo i Metohiju delom Republike Srbije.

- Tako vam je svuda. Kažu: „Mi volimo Srbe, ali one koji ne vole Beograd, one koji ne vole Srbiju“. To su nam radili još od Pavelića i pre Pavelića. Imali ste vi doktora Besarovića potpredsednika ustaške vlade i ministra zdravlja koji je u Paveliću boga video i to je bio predstavnik srpskog naroda. Danas bi da nam izmišljaju takve predstavnike svuda po regionu. Samo je važna jedna stvar, da taj Srbin ne bude Srbin, da se taj Srbin jasno odriče svog Beograda i svog srpstva i da vam govori da je u stvari pravi Srbin onaj koji mrzi Beograd, onaj koji mrzi Srbiju i koji mrzi srpsku ujedinjujuću politiku, već da budemo rascepkani, na hiljadu mesta, da nemamo isti jezik, da nemamo ista imena i prezimena i da nemamo istu zastavu. Možemo da živimo u mnogo zemalja, ali imamo jednu jedinu nacionalnu zastavu crveno, plavo, belu trobojku, imamo svoje srpsko ime i prezime, imamo svoj rod kojeg se ne stidimo - istakao je predsednik Vučić.

Predsednik je rekao da Srbi moraju biti svesni da za njih nema pravde i da je dugo neće ni biti.

- Kad nas optužuju da pravimo veliku Srbiju, a lažu, ćute svi kao zaliveni. Godinu i po dana od kako je počeo rat u Ukrajini, objavili su hiljade tekstova, hiljade priloga napravili o tome kako će Srbi da napadaju po regionu, kako će da prave veliku Srbiju, srpski svet, kako će da zarate sa svima. A sa kim smo zaratili? Na Kosovu i Metohiji ni sa kim, za sve to ne postoji jedno „izvini“, za nas je „nikad izvini“ – napomenuo je predsednik.

On je dodao da na Kosovu i Metohiji nema nijednog ranjenog Albanca, ali da ima sedmorica ranjenih Srba, od toga dvoje dece.

- I ko je kriv? Ili obe strane ili Srbi. Mislite da će to da se promeni uskoro? Neće. Neće, kao što mi u Srbiji, makar bili u svemu uspešniji, makar najbrže napredovali, uvek ćemo da budemo remetilački faktor i iz još jednog razloga mnogima u svetu. Da vam objasnim zašto. To je ono što danas slavimo. Oni ne razumeju sa koliko ponosa, časti i ljubavi mi tu reč slavimo. Značenje tog pojma slavimo, a to je sloboda,  makar bili jedino ostrvo u Evropi slobode, one slobode koja znači da sami donosimo svoje odluke, da sami čuvamo svoje nebo, da sami branimo svoju zemlju, da sami štitimo svoj narod – mi ćemo time da se ponosimo!  - naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Republike je istakao da je Srbija ponosna na svoju slobodu i da tuđin nikada neće odlučivati u našoj zemlji.

- Prošlo je vreme kada ste imali poslušnike na vlasti koji su ispunjavali vaše naloge. Mi danas ispunjavamo naloge svog naroda, naloge naših građana. Ispunjavamo naloge onih koji žele da vide svoju decu u budućnosti ovde u Nišu ili bilo kojem drugom delu naše Srbije – naglasio je predsednik.

Predsednik Vučić posebno je zahvalio pripadnicima našeg naroda koji danas nose srpsku trobojku i tamo gde je nije lako nositi.

- I kada nam kažu odrecite se Kosova i Metohije, kada nam kažu odrecite se vaših prava, a to kažu svaki dan suštinski, a mi im kažemo „Kako da se odreknemo svog imena i prezimena? Kako da se odreknemo svoje dece, svoje budućnosti? Kako da se odreknemo svoga roda?" Nećemo i nema te cene koju nećemo da platimo da svoju slobodu, svoje ime i prezime i svoju trobojku sačuvamo. Čuvati srpsku zastavu u svakom ratu bila je najveća čast i najveći ponos. Mogli su da nam zauzmu položaje, mogli su da nam uzmu teritoriju čitave zemlje, sve su mogli, ali da otmu crveno, plavo, belu trobojku nisu mogli nikada. Ona je naša dika. Naša trobojna zastava je naš ponos, iza nje stojimo, uz nju se radujemo – kazao je predsednik Vučić.

Na kraju današnjeg obraćanja, predsednik je zahvalio svima koji vole Srbiju.

- Hvala vam na tome što volite Srbiju, što volite i ljubite našu srpsku trobojku i hvala vam što nikada nikome više nećemo dozvoliti da slomi srpski duh i srpsko jedinstvo. Dosta smo  mi Srbi davali svima drugima, dosta smo ispaštali zbog toga. Vreme je da se mi povezujemo i nije važno u koliko država i nisu granice te koje mogu da nam oduzmu ni jezik, ni zastavu, ni pismo, ni pripadnost istom rodu. Neka živi srpski narod! Neka žive građani Srbije! Neka živi naša trobojna zastava! Neka živi Srbija! Živela Srpska! – rekao je predsednik Vučić.

Osvrnuvši se na značaj praznika koji se danas obeležava, Njegova Svetost Patrijarh Srpski Porfirije u svojoj besedi istakao je da danas ovaj praznik proslavaljaju oni koji žive u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, sa drugim saplemenicima u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji i gde god da žive.

- To znači da jedinstvo o kojem govorimo jeste jedinstvo Srba Republike Srpske i Republike Srbije, ali se ne ograničava samo na ove geografske međe, ni prostorne granice. Ono nema ni vremenske okvire, jer nije ograničeno samo savremenim trenutkom, nego je dijahrono, proteže se kroz istoriju. Mi, pravoslavni hrišćani smo kroz molitvu, ljubav, kroz našu kulturnu baštinu i divnu tradiciju u jedinstvu sa svim našim precima koji su imali bezgraničnu samožrtvenu ljubav prema svom narodu, prema svojoj crkvi i državi, prema istini, pravdi i slobodi – istakao je patrijarh Porfirije.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da on ne pripada bosanskim Srbima, već pripada jedinstvenom, nepokolebljivom srpskom narodu koji živi na ovim prostorima.

- Žele da razbiju naše nacionalno jedinstvo, da naše nacionalno jedinstvo pokore, da mi priznamo i damo sve ono što imamo da bi se nekome dopali – naglasio je predsednik Dodik podsećajući na velika stradanja srpskog naroda.

Prema njegovim rečima, ima onih koji ne daju da Srbi na ovim prostorima ostvare ono što mi danas obeležavamo – naše nacionalno jedinstvo, našu slobodu i našu nacionalnu zastavu.

- Istorija je dug proces, ali mislim da smo uspeli u jednome - da ovladamo svojom sadašnjošću, da smo svesni svoje prošlosti i samo tako možemo da imamo svoju budućnost na pravi način – istakao je predsednik Dodik.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave prvi put je proslavljen 2021. godine na dan kada je počeo proboj Solunskog fronta 1918. godine, a na osnovu odluke vlada Republike Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
15.09.2023
mp4 (535,28 MB)
Obraćanje predsednika Vučića
15.09.2023
mp4 (133,82 MB)
Svečanost