Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.08.2023.

Održana svečanost povodom prijema podoficira u profesionalnu vojnu službu



Svečanost povodom prijema podoficira u profesionalnu vojnu službu i proizvođenja 107 polaznika 21. klase Osnovnog kursa za podoficire u čin vodnika održana je danas u kasarni „Topčider“ u Beogradu.

Svečanosti je prisustvovao vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović.
 
Čestitajući unapređenje u prvi podoficirski čin, načelnik Operativne uprave (J-3) Generalštaba Vojske Srbije general-major Tiosav Janković istakao je da je reč o ljudima koji su birajući svoj poziv izabrali Vojsku Srbije, a radeći pošteno i odgovorno, kao profesionalni vojnici, zaslužili priliku da budu polaznici 21. Osnovnog kursa za podoficire.

- Mladi podoficiri, vašim unapređenjem u čin vodnika i stupanjem u redove mladih starešina, danas počinje drugi deo vaše profesionalne službe. Želim vam da sve svoje zadatke i obaveze izvršavate savesno i odgovorno, časno i dosledno, i da na taj način doprinesete unapređenju stanja u vašim budućim jedinicama i ugledu Vojske Srbije u celini – poručio je general Janković.

On je podoficirima poručio da budu ponosni potomci slavnih predaka, svesni da su oni braneći čast i slobodu otadžbine pokazali kojim putem treba da idemo.

- Neka vas svetli primeri iz naše istorije podstaknu i ohrabre da u svim situacijama budete istrajni, strpljivi i nepokolebljivi – naglasio je general Janković.

Posle čitanja naredbi o unapređenju u čin vodnika, uručene su nagrade trojici najboljih u rangu.  Prvom u rangu vodniku Mihajlu Đorđeviću nagradu je uručio general Janković, drugom u rangu Mladenu Popoviću uručio je zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Jovica Matić, a glavni podoficir Vojske Srbije zastavnik prve klase Nenad Stević uručio je nagradu trećem u rangu Bojanu Stamenkoviću.

Obraćajući se prisutnima u ime polaznika 21. klase Osnovnog kursa za podoficire, najbolji u rangu vodnik Mihajlo Đorđević rekao je da su on i njegove kolege zajedničkim trudom, zalaganjem, ogromnom željom i ljubavlju prema otadžbini tokom usavršavanja savladali različite izazove.

- Učenjem smo se razvijali i jačali, stremeći ka tome da postanemo junaci svoga vremena. Danas, za nas, ovo nije samo promocija, već čast i izazov da stupamo na dužnosti u godinama kada su uvedena nova i modernizovana sredstva naoružanja i vojne opreme u upotrebu i kada Vojska Srbije u svakom pogledu napreduje. To nas obavezuje da svojim trudom, zalaganjem i usavršavanjem na novouvedenim sredstvima doprinesemo da Vojska Srbije iz dana u dan bude sve jača i snažnija – poručio je vodnik Đorđević i dodao da će „najmlađi podoficiri“ nove dužnosti obavljati časno i odgovorno.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
18.08.2023
mp4 (203,06 MB)
Obraćanje general-majora Jankovića
18.08.2023
mp4 (226,39 MB)
Obraćanje prvog u rangu vodnika Đorđevića
18.08.2023
mp4 (95,65 MB)
Svečanost