Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.06.2023.

Održana Prva sednica Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske



Prva sednica Strateškog saveta za saradnju Republike Srbije i Mađarske održana je danas na Paliću. Sednici su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Mađarske Katalin Novak i premijeri Srbije i Mađarske Ana Brnabić i Viktor Orban.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević zajedno sa članovima vlada Srbije i Mađarske prisustvovao je sednici Strateškog saveta.

Posle Sednice usledila je ceremonija potpisivanja bilateralnih dokumenata, među kojima je i Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske o unapređenoj strateškoj saradnji u oblasti odbrane, koji predstavlja potvrdu opredeljenja za dalje intenziviranje saradnje u oblasti odbrane dve zemlje. Sporazum su potpisali ministri odbrane Srbije i Mađarske Miloš Vučević i Krištof Šalaj Bobrovnički.

Govoreći o današnjoj sednici, predsednik Vučić istakao je da Srbija i Mađarska u poslednjih deset godina grade najbolje odnose i da su svi sporazumi, koji su danas potpisani, od izuzetne važnosti za obe zemlje.

- Danas smo potpisali i sporazum iz oblasti odbrane i bezbednosti. Mađarska je članica NATO, Srbija nije i Srbija planira da čuva svoju vojnu neutralnost. Mađarska je članica Evropske unije, Srbija nije ili bar nije još. Ali došli smo do takvog nivoa međusobnih odnosa da i u jednoj tako važnoj i teškoj stvari za saradnju, užasno teškoj oblasti za saradnju, možemo da budemo najbliži i da najbliže sarađujemo. Imamo mnogo planova i razgovarali smo kako da zaštitimo svoje zemlje, našu nezavisnost, suverenitet. Kako da jedni drugima pomognemo, kako da zajednički radimo u budućnosti, kako da uradimo najbolje stvari za naše narode. To je jedan ogroman strateški iskorak – poručio je predsednik Vučić i podvukao da su Srbija i Mađarska iskreni prijatelji među kojima postoji istinsko poverenje i da su takvi prijatelji „uvek i svakome potrebni“.

Predsednica Mađarske Katalin Novak istakla je da je ovo zlatno doba odnosa dve države i da formiranje Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske dokazuje dugoročnu opredeljenost da se dobri odnosi i saradnja nastave. Ona je naglasila da su srpski i mađarski narod suvereni i da se međusobno poštuju. Predsednica Novak rekla je da Srbija može da računa na podršku Mađarske u pregovorima sa Evropskom unijom. Bez obzira na to što je Srbija u statusu kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, kako je istakla predsednica Novak, dve zemlje sarađuju po svim pitanjima, čak i po pitanju odbrane.

Premijeri Brnabić i Orban saglasili su se o važnosti formiranja Strateškog saveta za obe države i potvrdili da Srbija i Mađarska imaju izuzetno dobre i prijateljske odnose.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.06.2023
mp4 (85,57 MB)
Potpisivanje sporazuma