Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.06.2023.

Sastanak ministra Vučevića sa ministrom odbrane Kipra Jorgalasom



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ministrom odbrane Republike Kipar Mihalisom Jorgalasom u okviru zvanične posete Republici Kipar.

Nakon svečanog dočeka uz počasni stroj Nacionalne garde Kipra i intoniranje himni, usledio je tet-a-tet razgovor ministara Vučevića i Jorgalasa, a zatim i sastanak delegacija koje predvode. Dočeku i sastancima prisustvovao je i komandant Nacionalne garde Kipra general-potpukovnik Demokrit Zervakis.

Ministar Vučević, u obraćanju nakon sastanka, izrazio je zahvalnost ministru odbrane Republike Kipar na gostoprimstvu i konstruktivnim razgovorima.

- Republika Srbija visoko ceni principijelan stav Republike Kipar kada je reč o nepriznavanju nelegalne i samoproglašene nezavisnosti naše južne pokrajine Kosova i Metohije. Naše dve zemlje, pored bliskosti i prijateljstva između naša dva naroda, dele poziciju u odnosu na neophodnost doslednog poštovanja principa međunarodnog prava. Tokom današnjih razgovora imali smo priliku da razmenimo gledišta u vezi sa aktuelnim bezbednosnim pitanjima u Evropi i svetu, a naročito o našoj pokrajini Kosovu i Metohiji, Kipru i Bliskom istoku - istakao je ministar Vučević i dodao da je na sastanku bilo reči i o implikacijama sukoba između Rusije i Ukrajine na bezbednosnu situaciju u ovom delu sveta.

Tom prilikom, ministar odbrane Srbije rekao je da je nivo saradnje u oblasti odbrane dve zemlje na visokom nivou, ali i da vidi prostor za njeno dalje unapređenje u domenu vojno-vojne i vojnoekonomske saradnje.

- Kontinuitet naših intenzivnih kontakata na nivou ministarstava odbrane u prethodnom periodu stvara snažnu osnovu za realizaciju naših namera. Srbija će nastaviti da se zalaže za mirno i sveobuhvatno rešavanje kiparskog pitanja u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, a pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije nastaviće da se predano i profesionalno angažuju u okviru multinacionalne operacije UN (UNFICYP) - rekao je ministar Vučević i pozvao ministra odbrane Republike Kipar da poseti našu zemlju.

Ministar Jorgalas poželeo je dobrodošlicu i istakao dugotrajne i jake veze prijateljstva i saradnje između dve države.

- Siguran sam da će naši razgovori i konsultacije produbiti odbrambenu i vojnu saradnju u bliskoj budućnosti. Imali smo veoma sadržajan dijalog o brojnim pitanjima od zajedničkog interesa, od naše bilateralne saradnje do relevantnih regionalnih, bezbednosnih pitanja, uključujući bezbednosnu situaciju na Kipru i na Zapadnom Balkanu - rekao je ministar odbrane Jorgalas.

Ministar odbrane Republike Kipar rekao je da je zadovoljan saradnjom dve zemlje u oblasti odbrane i bezbednosti.

- Naše dve zemlje održavaju saradnju dugu čitavu deceniju u oblasti naoružanja. Odbrambena industrija Srbije pružila je vrednu podršku našim oružanim snagama. Ova saradnja se zasniva na međusobnom poverenju i doprinosi našim ukupnim bilateralnim odnosima. Sutra ćemo imati priliku da obiđemo našu poslednju nabavku iz Srbije, artiljerijski sistem NORA - istakao je ministar odbrane Republike Kipar.

Kako je naglasio ministar Jorgalas, na današnjem sastanku bilo je reči i o pitanjima od zajedničkog interesa dve zemlje.

- Ministar Vučević me je informisao o najnovijim dešavanjima na severu Kosova i Metohije. S pažnjom pratimo najnovija dešavanja na Kosovu i Metohiji. Nedavni sukobi između policije i etničkih Srba u toj oblasti, koji su izazvani pokušajima Prištine da nasilno pristupi opštinskim zgradama, izvor su velike zabrinutosti. Pozivamo na deeskalaciju i nastavak učešća u konstruktivnom dijalogu predvođenom od strane Evropske unije. Dozvolite mi da istaknem da Kipar ostaje pri svom principijelnom stavu o nepriznavanju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova - rekao je ministar odbrane Jorgalas i dodao da su principi suvereniteta i teritorijalnog integriteta neotuđivi i neosporni.

Tokom današnjeg susreta, ministri odbrane razmenili su stavove i mišljenja povodom aktuelne političko-bezbednosne situacije u svetu i izrazili nadu da će u periodu koji predstoji biti vidljivi konkretni rezultati na polju unapređenja saradnje između naših država.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
12.06.2023
mp4 (235,77 MB)
Izjava ministra Vučevića
12.06.2023
mp4 (427,55 MB)
Izjava ministra Jorgalasa
12.06.2023
mp4 (124,54 MB)
Doček i sastanak