Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.04.2023.

Sastanak predsednika Vučića sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije



Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u Raški. Sastanku su prisustvovali i predsednica Vlade Ana Brnabić, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, članovi Vlade Republike Srbije i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Predsednik Vučić upoznao je predstavnike Srba sa Kosova i Metohije o merama koje će Republika Srbija preduzeti kako bi im pomogla. Tom prilikom predsednik Vučić prvenstveno se osvrnuo na socio-ekonomske mere, ali i političku i bezbednosnu situaciju na celom Kosovu i Metohiji.

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije upoznali su predsednika Vučića i članove Vlade sa bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji i problemima sa kojima se svakodnevno susreću. Predsednik Vučić pozvao je na jedinstvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i na poštovanje odluka koje se na današnjem sastanku budu donele.

Ovo je drugi sastanak predsednika Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u poslednjih sedam dana. Poslednji put sastali su se u Palati Srbija u Beogradu, kada su razgovarali o svim problemima i bezbednosnoj situaciji.

Odgovarajući na novinarska pitanja, predsednik Vučić je, povodom navoda britanske agencije "Rojters", istakao da Srbija nije i neće izvoziti oružje i municiju u Ukrajinu.

- Ne postoji nijedan papir koji bi nešto slično pokazao, ovde postoji nešto drugo. Da li će da se pojavi sa jedne ili druge strane ratišta nešto? Pa sasvim je izvesno, zato što mi prodajemo municiju, ali prodajemo dozvoljenim „endjuzerima” , a ne Ukrajini i Rusiji. Kada prodate nekome u Turskoj nešto, ono može da završi na obe strane ratišta. Kada prodate nešto Španiji i Češkoj, onda vam je jasno gde može da završi. Da li mi prodajemo oružje ili municiju Ukrajini ili Rusiji? Ne, niti ćemo – rekao je predsednik Vučić.

Govoreći o međunarodnoj taktičkoj vežbi “Platinasti vuk 23” predsednik Vučić rekao je da takve vežbe našim vojnicima donose nova znanja ističući da je politika Srbije jasna.

- Srbija je vojno neutralna. Srbija svoju poziciju vojne neutralnosti neće da menja. Ne, nećemo u NATO, nećemo ni u jedan vojni savez, ni u onaj istočni. Hoćemo sami da čuvamo svoju zemlju, svoje nebo - rekao je predsednik Vučić i pozvao sve građane da prisustvuju prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Granit 2023“ na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ na Batajnici 22. aprila povodom Dana Vojske Srbije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
13.04.2023
mp4 (49,61 MB)
Sastanak