Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.02.2023.

Ministar Vučević prisustvovao otvaranju prostorija Udruženja veterana "Košare"



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas otvaranju prostorija Udruženja veterana "Košare" u Novom Sadu.

Tom prilikom, ministar Vučević naglasio je da se predugo ćutalo o istini, ali da je ta tišina prekinuta 2012. godine.

- Neki drugi su nas ubedili da treba da se stidimo sami sebe i na žalost neki koji su po imenu i prezimenu pripadnici našeg naroda su isto verovali u to ili promovisali takvu ideju. Danas je situacija u Srbiji svakako drugačija, pre svega od 2012. godine. Danas se ne stidimo ni naših veterana, ni heroja, ni boraca. Pričamo o onima koji su poginuli i dali svoje živote da bismo mi danas živeli slobodno i bili najhrabriji među svima nama. Ne priželjkujući nove sukobe, nego upravo razumevajući kakvu smo žrtvu platili u toku 20. veka i svakako negujući kulturu sećanja, jer narod koji prestane da se seća, koji zaboravi sve ono što je deo njegovog DNK nacionalnog, narodnog, taj narod je osuđen na propast. Bar ja u to verujem – rekao je ministar Vučević.

Ministar odbrane istakao je da ovo nije militarizacija, već prirodan i pristojan način da zahvalimo ljudima koji su se borili za sve nas.

- Svi smo bili izloženi NATO agresiji od marta do juna 1999. godine, ali priznaćete da je nekome bilo teže, jer su na njega i pucali, jer je bio izložen i kopnenoj agresiji, jer je bilo pokušaja da se izvrši ofanziva, odnosno da se izvrši okupacija dela naše teritorije iz pravca Albanije od strane terorista i ne samo terorista, nego i zvaničnih NATO pripadnika, kako god da ih nazovete. A ovi momci i njihovi prijatelji i saborci koji, nažalost, danas nisu živi ili su neki teško ranjeni, su izneli tu bitku i te borbe. Drago mi je da je u centru Novog Sada, na Bulevaru Mihajla Pupina prekoputa Banovine, otvoren ovaj reprezentativni prostor i da će odisati slogom i jedinstvom i imati jedan potpuno otvoreni koncept, gde će nove generacije, koje ne treba nikada da dožive to što su oni doživeli na Košarama, a nadam se da nikada neće doživeti, razumeti šta se to desilo i zašto se to dešavalo – istakao je ministar odbrane.

Čestitajući svima koji su podržali otvaranje prostorija Udruženja veterana “Košare”, ministar Vučević poželeo je da one “budu žive i odišu energijom kojom ti ljudi zaslužuju”.

- Da ne zaboravimo ni ko smo, ni šta smo, da čuvamo, da razumemo okolnosti, da probamo da izbegnemo svake dalje sukobe, čuvamo mir i stabilnost, a da ne damo da nas iko ponižava i da nas neko baca na kolena. Da li je to lako? Nije, zato to i radi onaj koji je najodgovorniji i najsposobniji među svima, a to je predsednik Republike – zaključio je ministar odbrane.

Predsednik Udruženja veterana “Košare” Ivan Antić istakao je ciljeve ovog udruženja, kao i značaj otvaranja novih prostorija u centru grada naglasivši da je važno locirati probleme koji muče veterane.

- Pomoć stiže i sa gradskog i sa državnog nivoa, ima još dosta toga što treba da popravimo, da uradimo. Planiramo da borcima sa Košara omogućimo da imaju još privilegija - rekao je predsednik Udruženja veterana “Košare”.

Da će Grad uvek biti tu za Udruženje, potvrdio je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

- Grad Novi Sad pomogao je ovim prostorom, pomoći će i u drugim stvarima ukoliko Udruženju budu bile potrebne. Ostaje nam da Skupština Grada Novog Sada izglasa ulicu koja će nositi naziv Heroja sa Košara i da jedna škola, koju ćemo u Jugovićevu graditi u ovoj godini, takođe ponese taj naziv - istakao je gradonačelnik Novog Sada Đurić.

Udruženje veterana "Košare" osnovano je 19. novembra 2021. godine u Novom Sadu, sa ciljem očuvanja tradicije veterana učesnika bitke na Košarama, kao i sveobuhvatne brige i zaštite ratnih i mirnodopskih vojnih invalida, veterana i članova porodica poginulih boraca.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
13.02.2023
mp4 (236,73 MB)
Izjava ministra Vučevića
13.02.2023
mp4 (32,26 MB)
Izjava predsednika Udruženja veterana "Košare" Ivana Antića
13.02.2023
mp4 (39,42 MB)
Izjava gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića
13.02.2023
mp4 (54,17 MB)
Poseta