Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.02.2023.

Izašao je novi broj "Odbrane"



Februarski broj magazina „Odbrana” posvećen je Danu Medija centra „Odbrana”, ustanovi čiji je rad vidljiv 365 dana u godini. Na svečanom skupu u Domu Vojske 24. januara uručene su plakete Medija centra najuspešnijim saradnicima u novinskoj, izdavačkoj i izlagačkoj delatnosti, a novinarska nagrada „Ivan Marković”, koja se tradicionalno dodeljuje tog dana, ove godine pripala je novinarki „Kurira” Jeleni Spasić.

Kako naša medijska kuća baštini tradiciju „Ratnika” dugu 144 godine, čitaoci mogu da saznaju nešto više o glavnim i odgovornim urednicima vojne štampe od 1879. do 2023. u specijalnom prilogu  „Odbrane”. U Atrijumu Doma Vojske postavljena je izložba u kojoj je prikazan niz od 68 imena glavnih i odgovornih urednika „Ratnika”, „Fronta, „Narodne armije”, „Vojske” i „Odbrane”.

U rubrici SPECIJAL obeležili smo Dan Univerziteta odbrane i u dva intervjua – sa načelnikom Vojne akademije pukovnikom prof. dr Srđanom Blagojevićem i dekanom Medicinskog fakulteta VMA prof. dr Sonjom Marjanović – predstavili koje su prednosti vojnog školstva i zašto bi mladi trebalo da konkurišu za prijem na Vojnu akademiju ili Medicinski fakultet VMA. Takođe, pisali smo o Institutu za strategijska istraživanja i Vojnom arhivu, koji će uskoro obeležiti 39 godina postojanja i rada. Ta ustanova realizovala je brojna osnovna i primenjena istraživanja u oblasti bezbednosti i odbrane, ispunjavajući svoju misiju u podršci kreiranja i sprovođenja politike odbrane.

Preporučujemo vam da pročitate u rubrici SISTEM tekstove naših novinara koji su posetili Četvrtu brigadu kopnene vojske u Vranju, povodom 31. januara, Dana i slave te jedinice, i Prvi centar za obuku u Somboru, i otkrili po čemu su specifični. Beležimo i podvig vredan hvale inžinjerca potpukovnika Borka Bućkovića, koji je brzo, pribrano i hrabro reagovao i krenuo ka prevrnutom automobilu koji je mogao da eksplodira, kako bi spasao povređene.

U rubrici ARSENAL donosimo tekst o najoklopnijem borbenom vozilu pešadije – kineskom VN-20. Iako još uvek značajan deo podataka nije dostupan javnosti, nema dileme da su kineski inženjeri napravili veliki iskorak u pogledu platformi namenjenih jedinicama kopnene vojske.

O sajber bezbednosti i tome koliko internet može biti opasno oružje u rukama terorista pisali smo u rubrici GLOBALNO.

U ovom broju rubriku POVODI posvetili smo pedesetoj godišnjici od epidemije velikih boginja u Jugoslaviji i opisali poslednji pohod „crne dame” te daleke 1972. godine.

Rubrika POGLEDI posvećena je vojnom novinarstvu. O toj specifičnoj profesiji za naš magazin pisao je brigadni general u penziji dr Volfgang Pajšel, doskorašnji predsednik Evropske asocijacije vojnih novinara – EMPA, čiji član je i magazin „Odbrana”.   

U KULTURI donosimo prikaz knjige Igora Gojkovića „Bitka na Kajmakčalanu – septembar 1916. godine”, koji je potpisao naš poznati istoričar dr Mile Bjelajac. Bjelajac piše, između ostalog, da su oficiri sa fotografija Gojkovićeve knjige „umeli ličnim primerom da pokažu kako se mora, kako je disciplina na spas svih i očuvanje ili vaskrs otadžbine. Bodrili su duh, borili se za spas vojnika i posle oporavka poveli ih u nove borbe”.

Rubriku TRADICIJE posvetili smo značajnom jubileju – sto desetoj godišnjici vojne avijacije. Počeci su bili teški, sa lošim avionima i nedovoljno obučenim pilotima, ali su srpski avijatičari brzo učili, brže od drugih, sazrevali u ratovima, tako da je srpska avijacija izrasla u važnu kariku srpske borbe za slobodu protiv raznih zavojevača.

SADRŽAJ
 
NASLOVNA
 
Str. 2
IMPRESUM I SADRŽAJ
 
UVODNIK
Str. 3
Dan Medija centra „Odbrana”
VIDLjIVI 365 DANA U GODINI
 
FOTO-KOMENTAR
Str. 4
PRIKAZ
 
U FOKUSU
Str. 6
Aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u januaru
Za mirnu i bolju budućnost
 
SPECIJAL
Str. 10
Dan Univerziteta odbrane
PREDNOSTI VOJNOG ŠKOLSTVA
 
Str. 12
Načelnik Vojne akademije profesor dr Srđan Blagojević
ZNAČAJ VOJNOG KOLEKTIVA
 
Str. 16
Dekan Medicinskog fakulteta VMA profesor dr Sonja Marjanović
IZUZETNI VOJNI LEKARI
 
SISTEM
Str. 20
Četvrta brigada Kopnene vojske
BEZBEDNOST BROJA 4
 
Str. 26
Prvi centar za obuku
USPEH U SKLADU SA USLOVIMA
 
Str. 32
Potpukovnik Borko Bućković
PRIČA O PODVIGU
 
Str. 34
Dan Medija centra „Odbrana”
GODINA UZLAZNE LINIJE
 
Str. 40
Dan Instituta za strategijska istraživanja i Vojnog arhiva
OSLONAC KREIRANjU I SPROVOĐENjU POLITIKE ODBRANE
 
ARSENAL
Str. 44
Kineski VN-20
NAJOKLOPLjENIJE BORBENO VOZILO PEŠADIJE
 
GLOBALNO
Str. 48
Sajber bezbednost
INTERNET – OPASNO ORUŽJE U RUKAMA TERORISTA
 
POVODI
Str. 54
Pedeset godina od epidemije velikih boginja
POSLEDNjI POHOD CRNE DAME
 
POGLEDI
Str. 61
Vojno novinarstvo
STRATEŠKI ZNAČAJ JEDNE PROFESIJE
 
KULTURA
Str. 65
Prikaz knjige „Bitka na Kajmakčalanu – septembar 1916. godine”
DUH PREDAKA
 
TRADICIJE
Str. 68
Sto deset godina srpske vojne avijacije
ODBRANA SRPSKOG NEBA
 
OGLASI
Str. 74
Servisne informacije, konkursi