Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.12.2022.

Izašao je novi broj „ODBRANE”



Praznični, januarski broj magazina „Odbrana” izlazi iz štampe u novom ruhu. Redizajn je zasnovan na savremenim trendovima vrhunskog dizajna, gde dobra i atraktivna vojna fotografija dominira, uz čitljiv i oku prilagođen tekstualni deo, pristupačan i mlađim čitaocima.

Tradicionalno, na kraju svake godine, donosimo osvrt na aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koje su obeležile tu godinu. U rubrici SPECIJAL možete pročitati o vežbama koje su izvođene, o sredstvima NVO kojima se opremala naša vojska, tačnije o sve tri misije Vojske. Saznajte i koji su to bili najznačajniji bezbednosni izazovi za Srbiju prošle godine.

Vojni segment magazina upotpunili smo i osvrtom na neprekidan proces obuke tokom decembra u centrima za obuku i vežbalištima širom zemlje.

Obeležili smo i dane jedinica – ustanova, kao i značajne jubileje nekih od njih. O Danu RV i PVO, razvoju i opremanju tog vida Vojske, govorio je u rubrici RAZGOVOR S POVODOM komandant general-potpukovnik Duško Žarković. On je istakao da su ključne analize realizovane na svim nivoima u RV i PVO pokazale da je godina za nama bila uspešna i bezbedna, te da će se i u 2023. nastaviti sa opremanjem savremenim sredstvima i sistemima.

Da prošlost obavezuje, sadašnjost ispunjava, a budućnost zahteva, istakli su pripadnici 72. brigade za specijalne operacije, koje smo uoči Dana jedinice zatekli u Raškoj oblasti, a naš fotoreporter Andrija Gavrilović napravio je jedinstvene fotografije, beležeći detalje njihovog rada.

Obeležili smo i 145 godina postojanja Vojne bolnice Niš, čiji pripadnici iz dana u dan ispisuju nove stranice istorije. Tako su u par proteklih godina zabeležili herojsku borbu protiv epidemije kovida 19, zbrinjavanje migranata u Preševu, lečenje stanovništva u bosilegradskom kraju, ali i medicinsku zaštitu osoblja UN i lokalnog stanovništva u Centralnoafričkoj Republici.

Još jedan jubilej obeležili smo u „Odbrani”, u rubrici KULTURA. Povodom 100 godina od rođenja akademika Dejana Medakovića u decembru su u Domu Vojske Srbije promovisana njegova dela u izdanju „Prometeja”. Na promociji je govorio i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, koji je istakao da je priča o Dejanu Medakoviću „nezaustavljiva, pobednička, uspešna, ali i da govori mnogo više od jedne istorijske epohe”. Da je tako, da su reči čoveka koji je poimao suštinu istorijskih procesa i danas aktuelne, da su njegove misli o Evropi, duhovnosti, nacionalnoj svesti i nacionalnom programu i danas putokaz, svedoči intervju sa akademikom Medakovićem, objavljen 24. maja 1999. na stranicama ratnog izdanja „Vojske”, koji ovom prilikom ponovo objavljujemo.

Podsetili smo u rubrici TRADICIJE i na 80 godina od formiranja Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, na četvorogodišnju borbu u kojoj je srpski narod teško stradao, ali je na kraju rata stao u stroj pobednika, isto kao što su naši preci bili u stroju pobednika u Prvom svetskom ratu.

Donosimo i tekst o 51. skijaškom poligonu „Kopaonik”, koji je dragocen i zimi i leti, gde su generacije kadeta, vođene iskusnim vojnim instruktorima skijanja, stekle osnovne skijaške veštine i zavolele taj sport.

U ARSENALU smo predstavili južnokorejsku samohodnu haubicu K9, koja je do danas proizvedena u više od 1.300 komada. Na globalnom tržištu samohodnih haubica, guseničara i točkaša proizvedenih od 2000. udeo južnokorejskog „groma” je čak 52 odsto.
Na stranicama našeg magazina značajno mesto zauzela je i rubrika GLOBALNO. Dušan Spasojević, ambasador Srbije u Grčkoj, u intevjuu za naš magazin otkriva da je ključna i najjača karika srpsko-grčkih odnosa obostrani doživljaj međusobne bliskosti, bratstva po oružju i prijateljstva zasnovanog na zajedničkim vrednostima, duhovnim stremljenima i istorijskom iskustvu.

Osvrnuli smo se i na evropsku energetsku bezbednost, na napore Evropske unije da nadomesti nestašicu prirodnog gasa u Evropi i mere koje se preduzimaju da se taj problem reši.

Da li se i u kojoj meri rat promenio, šta je to što je novo, a šta je ostalo isto, može li kosmos biti moguće poprište savremenih sukoba – suštinska su pitanja pokrenuta na naučnom skupu „Savremeni oružani sukobi – teorija i praksa”, kome je Institut za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane u Beogradu nedavno bio domaćin. Detalje sa tog skupa donosimo u rubrici POVODI.

U rubrici KULTURA pročitajte o jedinstvenoj izložbi u Galeriji Doma Vojske Srbije. Tu su se susrela dela Save Šumanovića, jednog od najznačajnijih srpskih slikara prve polovine 20. veka, i Ilije Bašičevića Bosilja, jednog od pedeset najznačajnijih samoukih umetnika u svetu.

Kako nam predstoje novogodišnji i božićni praznici, čitajući „Odbranu” saznajte kako je nekad izgledala proslava Božića u srpskoj vojsci.

SADRŽAJ ODBRANE 368
 
NASLOVNA
 
Str.2
IMPRESUM I SADRŽAJ
 
UVODNIK
Str. 3
IZVESTAN OSMEH
 
FOTO-KOMENTAR
Str. 4
72. BRIGADA ZA SPECIJALNE OPERACIJE
 
U FOKUSU
Str. 6
Aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u decembru
MIR IZNAD SVEGA
 
RAZGOVOR S POVODOM
Str. 10
Komandant RV i PVO general-potpukovnik Duško Žarković
HRABROST, SNAGA I PATRIOTIZAM
 
SPECIJAL
Str. 14
Vojska Srbije u 2022. godini
ŠTIT OTADžBINE
 
Str. 22
BEZBEDNOSNI IZAZOVI ZA SRBIJU U 2022. GODINI
 
Str. 24
BROJEVI – MERLjIVI REZULTATI RADA MO I VS U 2022. GODINI
 
SISTEM
Str. 26
U susret Danu 72. brigade za specijalne operacije
BEZ MANE I STRAHA
 
Str. 32
Obuka u decembru
NEPREKIDNO NA TERENU
 
Str. 38
Vojna bolnica Niš – 145 godina postojanja
U SLUŽBI ZDRAVLjA LjUDI
 
Str. 42
51. skijaški poligon „Kopaonik”
DRAGOCEN I ZIMI I LETI
 
ARSENAL
Str. 46
Samohodna haubica K9
JUŽNOKOREJSKI GROM
 
GLOBALNO – INTERVJU
Str. 54
Dušan Spasojević, ambasador Srbije u Grčkoj
TAJANSTVENA VEZA
 
GLOBALNO – POGLEDI
Str. 58
Evropska energetska bezbednost
NEIZVESNA BUDUĆNOST
 
POVODI
Str. 64
Fizionomija savremenih oružanih sukoba
KOSMOS KAO MOGUĆE POPRIŠTE
 
KULTURA
Str. 70
Akademik Dejan Medaković
POSRTANjE HRIŠĆANSKE EVROPE
 
Str. 74
U Galeriji Doma Vojske Srbije – Šumanović i Bosilj
OD POETSKOG REALIZMA DO SIMBOLIČKE NAIVE
 
TRADICIJE
Str. 78
Proslava krsne slave
TAMO DALEKO…
 
Str. 78
Osamdeset godina od formiranja Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije
U STROJU POBEDNIKA
 
OGLASI
Str. 80
Servisne informacije, konkursi
 
K-3
PROSLAVA BOŽIĆA U SRPSKOJ VOJSCI