Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.12.2022.

Čestitka ministra odbrane povodom Dana vojnih veterana



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević uputio je povodom 4. decembra - Dana vojnih veterana  čestitku u kojoj se kaže:

„Svim vojnim veteranima upućujem iskrene čestitke povodom 4. decembra - Dana vojnih veterana.

Negujući tradicije starih ratnika Vojske Kraljevine Srbije, na najbolji način pokazujete da su uspomena na pretke i istorija koju imamo naš ponos, nikako stid i ne smeju biti zaboravljene.

Na današnji dan pre tačno 110 godina potpisano je primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika sa jedne i Otomanske carevine, kao poražene, sa druge strane. Tada je brigu o veteranima i zadovoljenju njihovih potreba preuzelo Ministarstvo Vojno, u okviru Vlade Kraljevine Srbije za koju su bili od životnog značaja kao borci u ratovima koji su usledili i u kojima su učestvovali.

Ujedinjeni, dokazali su da se hrabrošću i upornošću sve može postići i uspeli da odbrane ljudsko dostojanstvo i pravo na slobodan život građana u svojoj zemlji, očuvavši nacionalni identitet i kontinuitet državnosti srpskog naroda i Vojske, vođeni verom u oslobođenje Srbije.

U želji da više nikada ne budemo primorani da oružjem branimo našu otadžbinu od neprijatelja, klanjam se pred senima onih kojih više nema i kažem večno hvala svim veteranima na žrtvama koje su podneli uz obećanje da one nisu bile uzaludne. Njihov duh nastaviće večno da živi kroz potomke.

Srećan vam praznik!“