Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.10.2022.

Obeležen Nacionalni dan Kraljevine Španije



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas prijemu u Beogradu kojim je obeležen Nacionalni dan Kraljevine Španije. Ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina, poručio je ovom prilikom da su Španija i Srbija prijateljske zemlje i da je ova godina bila veoma značajna u razvoju prijateljstva dveju zemalja.

- Veoma plodna poseta predsednika Aleksandra Vučića Madridu u februaru trasirala je put zvaničnoj poseti premijera Pedra Sančeza Beogradu u julu. Prvi put jedan španski premijer posetio je Republiku Srbiju i pokazao izvrsnost naših bilateralnih odnosa – rekao je ambasador Molina.

Tokom ovih poseta na visokom nivou, rekao je on, istaknute su dve jasne poruke.

- Prva se odnosi na našu stalnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. S tim u vezi, verujemo da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine moguća jedino putem dijaloga i uz puno poštovanje principa međunarodnog prava. Druga poruka je da čvrsto stojimo uz Srbiju na njenom evropskom putu. Sigurni smo da će Srbija biti dragoceni član evropske porodice. Članstvo u Evropskoj uniji jedina je prava budućnost Srbije i najbolji doprinos političkoj stabilnosti i ekonomskom prosperitetu celog regiona Balkana. Stoga, Španija podržava i nastaviće da podržava napore Srbije u realizaciji neophodnih reformi, uključujući i usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije – rekao je ambasador Kraljevine Španije.

On je, takođe, rekao da je prijateljstvo između Španije i Srbije sve jače i izrazio uverenje da uprkos izazovima koji su pred nama, najbolje tek dolazi.
photoFOTOGALERIJA