Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.06.2022.

Ministar Stefanović o napadima na Srbiju i predsednika Vučića



Izjava potpredsednika Vlade i ministra odbrane dr Nebojše Stefanovića:

„Već više od sto dana traje sukob u Ukrajini, sa kojim Srbija nema ama baš nikakve veze i o kom je zauzela vrlo jasan i nedvosmislen stav. Isto toliko traju propagandni udari na Srbiju i predsednika Vučića i sa istom žestinom, što od opozicije u zemlji, što iz regiona. Zašto je to tako i otkud tolika histerija usmerena na Srbiju, više se niko ni ne pita - suviše je očigledno.

Tokom vikenda moj sin je imao sa svojim malenim drugarima iz vrtića prvu priredbu. Izveli su nam, između ostalog, i jednu pesmicu. Reči je pisao Sloba Stanišić, komponovao i otpevao Minja Subota, i glase „ne može to da se kupi, ne može to da se proda, u srcu se sreća skupi, njeno ime je sloboda“. I ne može. Kada nemate slobodarski duh - nemate ga. Srbija i njen narod ga imaju oduvek.

Našu slobodu smo kroz istoriju skupo plaćali, ali smo u borbi za nju bili istrajni. I baš zato što znamo njenu cenu, danas je ljubomorno čuvamo i učimo našu decu od malih nogu koliko je veliko i važno njeno značenje.  Srbija danas čuva svoje pravo da odlučuje o svom putu, da donosi samostalno odluke koje su isključivo u interesu njenog naroda i ne bude pion u okršajima tuđih interesa.

I zato trpi propagandne udare u kojima je napadaju svi oni kojima se ne sviđa nezavisna i slobodna država Srbija, svi oni koji pokušavaju da na taj način ostvare svoje interese.

Od opozicije koja se sada, posle peha na izborima u sopstvenoj zemlji, dodvorava raznima u svetu i to jedni obećanjem da bi uveli sankcije Rusiji, drugi da bi napustili put evropskih integracija, preko zdušnog navijanja koje stiže iz pojedinih krugova iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Prištine da nam treba zadati udarac od kog se nećemo oporaviti, do Biltova i ostalih belosvetskih analitičara koji zahtevaju da nas „disciplinuju“.

Svima njima smeta slobodarska politika koju Srbija vodi. Politika koja počiva upravo na nekim od suštinskih vrednosti Evropske unije – pravo svakog naroda da donosi odluke u sopstvenom interesu, dok to ne ugrožava druge. A Srbija želi da bude punopravni član EU. Uz to želi da se poštuje teritorijalni integritet svih zemalja i to bez izuzetka. Čuva svoje i tuđe ne ugrožava. I nema više kćeri i sinova koje bi žrtvovala, a svakako ne za tuđe interese. Jer sloboda je sloboda i tu nema kompromisa“.