Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.05.2022.

Ministar Stefanović: Odlučnost, neustrašivost i promišljanje unapred u očuvanju otadžbine amanet koji nam je Putnik ostavio



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović podsetio je, povodom 105. godišnjice smrti Radomira Putnika, da su lik i delo jednog od najvećih imena srpske vojne istorije i danas svojevrsni putokaz srpskim vojnicima u vernoj službi našoj jedinoj otadžbini.

Ministar odbrane takođe je podsetio da smo na Vojnoj akademiji nedavno otvorili spomen-sobu Radomira Putnika kako buduće generacije srpskih oficira nikada ne bi zaboravile kakvi su heroji, velikani gradili našu vojsku.     

„On je predvodio srpsku vojsku u nekim od najneizvesnijih trenutaka srpske istorije, izvojevao mnoge bitke za naš narod u balkanskim i Prvom svetskom ratu nad daleko nadmoćnijim neprijateljima. Osim neophodne hrabrosti, upisao se u svetsku istoriju kao jedan od najvećih vojskovođa upravo i zbog činjenice da je bio nenadmašan strateg. Ostalo je zapisano da je tvorac moderne srpske vojske još kao potporučnik pisao priručnike za obuku trupa i podučavao rešavanju taktičkih zadataka. Odlučnost, neustrašivost i promišljanje unapred u očuvanju otadžbine amanet je koji je Putnik srpskoj vojsci ostavio“, rekao je ministar Stefanović. 
 
Govoreći o značaju očuvanja Putnikovog nasleđa zbog budućih generacija, ministar je podsetio da naša Škola nacionalne odbrane od prošlog leta nosi ime čuvenog srpskog vojskovođe, ali i da smo nedavno na Vojnoj akademiji otvorili njegovu spomen-sobu.

„U njoj se nalaze Putnikove lične stvari, koje nam je darovao njegov praunuk Zoran Ivković, koji je poklonio, takođe, i Vojnom muzeju zaostavštinu svog slavnog pretka. Kako je voleo da kaže, smatrao je da to nije samo njegova, već zaostavština celog srpskog roda“, rekao je ministar Stefanović.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
17.05.2022
mp4 (85,64 MB)
Spomen-soba Radomira Putnika