Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.04.2022.

Ministar Stefanović povodom prikaza „Štit 2022“: Građani će videti koliko je Srbija zaštićena



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović rekao je večeras gostujući u Dnevniku 2 Radio televizije Srbije povodom sutrašnjeg prikaza sposobnosti Vojske Srbije „ŠTIT 2022“ da naši građani mogu da budu mirni i spokojni jer čuva ih Vojska Srbije. Ministar je uputio poziv građanima da sutra od 8.30 do 15 časova dođu na vojni aerodrom u Batajnici i da uživaju sa svojom Vojskom.

 – Zahvaljujući ogromnim ulaganjima i podršci predsednika Vučića u prethodnom periodu uspeli smo da podignemo kapacitete naše vojske, da podignemo njene sposobnosti na najviši nivo. Ono što je važno je da pokažemo, ne samo ono što smo do sada imali, po jedan, dva ili tri primerka, ušli smo u serijsku proizvodnju tih sredstava, tako da će građani moći da vide ono što imamo najsavremenije u sistemima Ratnog vazduhoplovstva i prtivvazduhoplovne odbrane  i sve što smo napravili za Kopnenu vojsku. Građani će imati priliku da vide 20 "Pasarsa", naše "lazare" i "miloše" - sve po 20 komada najmanje, videće naše "male miloše", divizion naših haubica "Nora", sve što smo razvijali. Očekujte nešto što je u obimu najmanje dva puta veće u odnosu na veliki prikaz koji je bio prošle godine na Ušću, gde je prikazan ogroman broj sistema – rekao je Stefanović.
 
On, takođe, navodi da će građani imati priliku da vide najsavremenije sisteme protivvazduhoplovne odbrane.
 
– Znam da se svi tome raduju, videće njihovo sadejstvo u prostoru – kaže on.
Stefanović je rekao da zbog smanjenog prostora taj prikaz neće biti u potpunosti jednak taktičnim uslovima koje vojska primenjuje, ali će građani to moći lepo da vide.
 
– Moći će da uživaju sa svojom vojskom, jedan lep dan za nas – rekao je ministar odbrane uz napomenu da je ulaz na vojni aerodrom na Batajnici otvoren od 8.30 do 15 časova, a da je dinamički deo programa je od 11 do 12 - najatraktivniji prikaz.
Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi sa interesovanjem mladih za poziv vojnog pilota, Stefanović je rekao da komercijalni uslovi diktiraju cene.
 
– Posle nekoliko godina imamo povećanje broja mladih ljudi koji su zainteresovani za zanimanje pilota, koji su se prijavili za Akademiju, 73 mlada čoveka su se prijavila, a prima se 12. Šta je doprinelo ovom povećanju, radili smo mnogo godina da modernizujemo migove-29, koji su potpuno drugačiji od onih koje smo imali, unutra je potpuno drugačiji avion, njegovo naoružanje je drugačije – rekao je Stefanović.

 – Imamo nove erbasove helikoptere, X-145, naoružane sa domaćim naoružanjem, imamo Mi-35, borbene helikoptere, imamo Mi-17, vazduhoplove pored „laste“, „galebova“ i „orlova“, prvi put pokazujemo sutra potpuno naoružane „pegaze“ - bespilotne letelice koje smo radili u kooperaciji sa partnerima iz Kine, pored CH-92 koje smo kupili kao gotove, biće prvi put prikazani – rekao je Stefanović.
 
Govoreći i o premijernom predstavljanju sistema FK-3 sistem, ministar je rekao da je to PVO kišobran za teritoriju Srbije. On objašnjava da je reč o jednom divizionu koji je nabavljen, sa 4 baterije, a svaki sistem ima domet od oko 100 kilometara u daljinu i 27 u visinu.
– Kada stavite 4 baterije, mogu da pokriju najveći deo teritorije Srbije, uz naravno „pancire“ najsavremeniji naš sistem srednjeg dometa. „Pancir“ služi da zaštiti bateriju. Kada se postavi FK-3, „pancir“ ide uz njega, da bi ga štitio. Videćete i sisteme „Pasars“ i kada oni deluju, kako izgleda u prostoru, modernizovano sredstvo, na koje ćemo ugraditi „mistral“ rakete dometa do 7 kilometara – rekao je Stefanović.
Prema njegovim rečima, građani će sutra videti koliko je Srbija bolje zaštićena nego pre 30 ili 40 godina.
 
– Imamo ozbiljno sredstvo koje može da gađa 6 ciljeva sa 12 raketa. To govori koliko je Srbija ozbiljno napredovala u zaštiti svog neba – zaključio je Stefanović.
 
Izvor: RTS
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
29.04.2022
mp4 (360,03 MB)
Gostovanje ministra Stefanovića