Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.04.2022.

Ministar Stefanović: U snažnoj borbi za pravdu nisu nas mimoišla ni stradanja



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović podsetio je da se danas na Veliki petak, najtužniji hrišćanski praznik, sećamo svih Srba, Jevreja i Roma stradalih u masovnim i nečovečnim ubistvima tokom Drugog svetskog rata.

„Simbolika praznika je očigledna, jer nas u snažnoj borbi za pravdu nisu mimoišla ni stradanja. Fašistički i ustaški zločini ostaće upisani crnim slovima u svetskoj istoriji kao najsmrtonosniji akt protiv čovečnosti i života.

22. aprila 1945. godine grupa zatočenika, izmučena višemesečnim maltretiranjem, skupila je dovoljno snage i hrabrosti da se bori za slobodu i probila logor smrti u Jasenovcu. Nadaleko poznat po najmonstruoznijim zločinima, mučenjima i svirepim ubistvima, Jasenovac je po jednoj stvari nadmašio i Aušvic – bio je jedini sistem logora na tlu Evrope koji je imao i logore za decu“ – napisao je ministar Stefanović na svom Fejsbuk nalogu.

On je poručio da je srpski, slobodarski narod, jedan od najstradalnijih na svetu i da upravo zbog toga Srbija u ovom teškom trenutku šalje poruku mira celom svetu i zalaže za mir i bezbednost.

„Istorija Srbije ispisana je krvlju ovog naroda, a bolne uspomene obavezuju nas da snažno čuvamo bezbednost i negujemo kulturu sećanja, kako nam se zločini poput Jasenovca, Banjice i Starog Sajmišta više nikada ne bi ponovili. Slava svim žrtvama!“ - napisao je ministar Stefanović.