Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.04.2022.

Ministar Stefanović: Ponosan sam na Vojsku Srbije i sposobnosti koje je prikazala na vežbi „Vatreni štit 2022“



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović poručio je danas, gostujući u specijalnoj emisiji na RTS-u, da je ponosan na Vojsku Srbije i ono što je pokazala na vežbi "Vatreni štit 2022" i istakao da joj po sposobnosti nema puno takmaca u regionu.

On je danas u studiju RTS - a zajedno sa komandantom Treće brigade Kopnene vojske pukovnikom Draganom Antićem, koji je bio rukovodilac vežbe, analizirao rezultate združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem u noćnim uslovima „Vatreni štit 2022“.

-  Analiziramo šta su potrebe vojske i svi zajedno razgovaramo o tome šta je budućnost. Vi danas više ne možete da razgovarate o odbrani zemlje i upotrebi vojske na način kako je to bilo 1980., devedesetih, pa čak ni 2020. Danas morate već da razmišljate kako vojska treba da izgleda 2030., 2040. ili 2050. godine, da se spremate za aktuelne izazove i da razmišljate šta je to što naša vojska, naš vojnik treba da ima i od naoružanja, tehnike i opreme, šta je to što treba da ima od znanja i obuke i šta je ono što moramo da uradimo u narednom periodu da bi sve to integrisali. Ovakva vežba je potpuno nova stvar. Podsetiću, mi smo prethodnih meseci pokazivali šta smo novo usvojili u svom naoružanju pre svega, bazirajući se na domaćoj pameti. Naš Vojnotehnički institut i domaće fabrike, ali i druge kompanije iz Srbije, stvorili su mogućnost da naša Vojska bude opremljena kao najsavremenije države sveta. I to se videlo na vežbi, to znači da jednako može da uradi u 12 sati prepodne ili u dva ujutru tokom noći - da možemo da vidimo protivnika i možemo da uspešno delujemo, čak i u složenim uslovima – rekao je ministar Stefanović.

Ministar Stefanović je govoreći o uspešno izvedenoj vežbi istakao da treba imati u vidu i šta su sve bile otežavajuće okolnosti.

- Svi oni momci i devojke koje su dejstvovali iz oruđa su pokazali svu umešnost pri snažnom vetru, pri kiši i niskoj oblačnosti. Videli ste i dejstvo i naših helikoptera i artiljerije u mrklom mraku. Svi ciljevi su pogođeni. Veoma sam ponosan na našu vojsku zato što možemo da kažemo da retko ko u našem regionu može i blizu ovome. Kada govorimo, takođe, celokupno o sposobnosti Vojske Srbije mislim da joj nema puno takmaca u našem regionu – rekao je ministar Stefanović.

Odgovarajući na pitanje novinara šta je to što će, od domaćeg naoružanja, sigurno ući u naoružanje Vojske Srbije u narednom periodu, ministar Stefanović je istakao da se baziramo na novom konceptu.

-  Razmišljamo o tome šta je to što je za našu vojsku potrebno da bi bila još modernija i još sposobnija da ispuni svaki zadatak u odbrani svoje zemlje. To podrazumeva bespilotne letelice, to podrazumeva robote, odnosno robotiku, to podrazumeva informatiku i veštačku inteligenciju, uređaje za elektronska dejstva i nastavak modernizacije sredstava, koja se već nalaze u našem naoružanju.  Videli ste i digitalizovani „oganj“. Moram da pohvalim naše ljude i da im zaista čestitam na onome i na onome na čemu se radilo prethodnih nedelja - mi smo danas sposobni da ispalimo raketu na 40 kilometara – rekao je ministar Stefanović.

Ministar Stefanović je, osvrnuvši se na sredstva, rekao i da nije tenk M-84 AS1 ili AS2, isti M-84 koji ste mogli da vidite pre petnaest godina, kao ni BOV, a kako je istakao, i novi MRAP sad ulazi u nultu seriju.

Govoreći o dejstvu „Pancira“ na vežbi, ministar je rekao da zbog karakteristika poligona „Pasuljanske livade“, nisu prikazane sve njegove sposobnosti.

- Zbog ograničenosti prostora poligona na kojima se izvodi vežba, ne možemo da prikažemo sve sposobnosti „Pancira“, jer je on pre svega raketno-artiljerijski sistem i njegova raketa uspešno može da gađa ciljeve na 20 i 25 km.  Ima i modernizacije koje mogu da gađaju i na više, kao i top od 30 mm čije ste dejstvo mogli da vidite po ciljevima, koji simuliraju helikoptere ili dronove, tako da raketu nismo mogli da ispalimo iz bezbednosnih razloga. Ali to je suštinski jedno od ključnih uloga „Pancira“ - da deluje na takvu vrstu pretnje iz vazduha i da štiti određene zone ili određene komandna mesta, sisteme od neprijateljskih raketa i drugih letelica – rekao je ministar Stefanović.

On je dodao i da je na vežbi prvi put dejstvovao „kornet“.

- "Kornet" ste, takođe, mogli da vidite, i njegovo dejstvo na 4,5 km otprilike. Njegovo maksimalno dejstvo je ono što je deklarisano, 8km i ono probija 1.200 do 1.300 milimetara homogenog oklopa. To je vrlo ozbiljno protivtenkovsko oružje i može da probija i armirani beton i čelik i sve ostalo, ali pre svega se zove ubica tenkova, zato što su tenkovi najčešće mete – rekao je ministar Stefanović.

Komandant Treće brigade Kopnene vojske pukovnik Dragan Antić rekao je da je združena taktička vežba sa bojevim gađanjem “Vatreni štit 2022” bila jedna od najvećih u poslednjih nekoliko godina.

- Združeno taktička vežba sa bojevim gađanjem „Vatreni štit 2022“ je realizovana po temi taktička grupa u odbrambenoj operaciji noću, sa gotovo 1.000 pripadnika i 100 borbenih sistema. Realizovali smo jednu od najvećih vežbi u poslednjih nekoliko godina, u noćnim uslovima. Kombinacijom vatre i pokreta, kao i kombinacijom svih naših rodova i službi u vojsci, od pešadije, artiljerije, oklopnih jedinica, protivavionaca, avijacije i ostalih, ostvarili smo željene efekte i realizovali smo dodeljen zadatak u pogledu rešavanja situacije, odnosno realizacije izvođenja odbrambene operacije što je bio i jedan od ciljeva ove vežbe - rekao je pukovnik Antić. 

Pukovnik Antić rekao je da su pripadnici Vojske Srbije tokom vežbe pokazali spremnost i odlučnost.

- Tokom vežbe pokazali smo odlučnost i spremnost svih naših jedinica da kvalitetno i pravovremeno reagujemo na sve izazove, rizike i pretnje u noćnim uslovima. Takođe, pokazali smo visok nivo sadejstva svih rodova i službi, čak i vidova naše vojske. Prikazali smo naše sposobnosti da možemo da podržimo sisteme koji su trenutno u razvoju, odnosno u našoj razvojnoj industriji i da možemo u relativno kratkom roku da osposobimo naše vojnike da ih koriste i da sa njima izvršavamo dodeljene zadatke - rekao je pukovnik Antić.

Komandant Treće brigade Kopnene vojske je ovom prilikom pozdravio pripadnike Vojske Srbije koji su dali pečat onome šta je viđeno na CPasuljanskim livadama”.

- Želim da pozdravim oficire, podoficire, civilna lica, ali posebno želim da pozdravim moje vojnike koji daju pečat svemu onome što ste mogli da vidite na "Pasuljanskim livadama" tokom realizacije odbrambene operacije. Vojnici iz mog sastava su visokoobučeni, motivisani, to su ljudi koji vole svoju profesiju, vole vojsku, i nadasve vole Republiku Srbiju - rekao je pukovnik Antić.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
16.04.2022
mp4 (27,47 MB)
Ministar Stefanović: Ponosan sam na Vojsku Srbije i sposobnosti koje je prikazala na vežbi „Vatreni štit 2022“