Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.04.2022.

Predsednik Vučić: Naša snaga je odvraćajući faktor



Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić rekao je po završetku vežbe „Vatreni štit 2022” kojoj su prisustvovali potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, da je ponosan na sve što se danas moglo videti na poligonu „Pasuljanske livade”. On je poručio da je Vojska Srbije danas mnogostruko snažnija nego što je ikada bila i da je naša snaga značajan odvraćajući faktor za sve one koji bi želeli da ugroze bezbednost, slobodu i mir građana Srbije. Predsednik Vučić je ocenio da naša vojska pravi korake najvećeg napretka u regionu Balkana.
- Naši vojnici su radili ceo dan, ne samo ovaj deo noćnog prikaza koji ste videli. Nastaviće i sutra, ako se ne varam, u jutarnjim satima, i sutra i prekosutra. Imaćemo komplikovana gađanja i sa udaljenosti od 35 do 40 kilometara, naših haubica NORA 155 mm i drugog našeg oruđa – rekao je predsednik Vučić.

On je rekao da je večeras moglo da se vidi koliko je toga promenjeno.

- Noćni uslovi prave razliku između ozbiljnih vojski i onih koje su manje ozbiljne i manje uspešne. I mi ćemo do juna sledeće godine za ove naše helikoptere, kojih je danas osam do deset puta više nego što smo ih juče imali i kojih će tek biti više, nabaviti i nove „francuske naočare“, kako se to tako kaže, za noćno osmatranje, prenos i obradu podataka, tako da ćemo biti u potpunosti osposobljeni za noćnu borbu. I ja sam to pitao i generale Žarkovića i Simovića, o značaju upotrebe helikoptera, jer smo to mogli da vidimo u ovom sukobu na istoku Evrope, da se oni najviše koriste – rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima naši helikopteri nose razorne „Ataka“ rakete koje mogu da dejstvuju na udaljenosti šest do sedam kilometara i objasnio da smo prvi put u noćnim uslovima, koristili „kornete“.

- Mislim da su dva od tri pogodila, jedan je imao otkaz i „maljutke“ ste videli. Sve smo prikazivali u realnim uslovima, tri od devet da su pogodile svoj cilj, ali one su bile više puta dehermetizovane, tamo još od 1991. do 1999, neke uništavane... Danas ih imamo mnogo, desetine hiljada i dobro je da koristimo i da znamo tačno čime raspolažemo. Mogli ste da vidite „gvozdiku“ sa 122 mm kako uspešno dejstvuje po ciljevima, o NORI ne bih ni govorio od 155mm i naravno izvanredno dejstvo naših helikoptera Mi-35 kojima ste mogli samo da čujete zvuk...Niko nije ni mogao da ih vidi bez termovizijske opreme i „Pasarsi“ su, čini mi se, nepodeljenom reakcijom i generala i pukovnika, dobili najpozitivniju ocenu. Samo smo deo moći „Pancira“ mogli da vidimo bez upotrebe raketa za protivvazduhoplovno delovanje i to je izgledalo impresivno – rekao je Vučić.

On je ukazao na razliku između običnih i kamuflažnih uniformi.

- Mogli ste da uđete u detalje da vidite razliku između kamuflažnih uniformi naših dva para snajperista, dakle jedni su imali klasičnu „džili“ opremu proizvedenu u Jumku, a drugi su imali ovu novu. Nju ste primetili da je mnogo teže videti, to je pokrivka koju ne možete da otkrijete termovizijskim kamerama lako. Čestitam i  našoj vojsci i ljudima u Jumku koji su to proizveli tako da naši snajperisti mogu u noćnim uslovima da budu posebno sakriveni – rekao je predsednik.
 
Vučić je rekao da je izuzetno zadovoljan dejstvom „Malog Miloša“.

- Imamo sada već 30 Miloša koje su primili 72. i 63. To je veliko pojačanje, ali imamo „Malih Miloša”. Mora Petoletka da nastavi da ih proizvodi. I gađanje RPG-ovima, dakle to su stvari koje su nam potrebne u budućnosti. I ako smem u dve reči da analiziram, moraćemo i dalje da snažimo naše helikopterske jedinice, moraćemo dalje da snažimo, pre svega, upotrebu bespilotnih letelica, dronova. Mi imamo Vrabac za osmatranje, imamo CH 92 male razorne moći, nabavljaćemo CH 95 veće razorne moći, ali sam tražio u razgovoru od pre dva dana od predsednika Erdogana  Barjaktare i dobio sam obećanje da ćemo preko reda stići odnosno dobiti mogućnost da kupimo “Barjaktare” turske i da ih uvrstimo u oružje i opremu Vojske Srbije – rekao je predsednik Republike.

Prema njegovim rečima, zbog vremenskih uslova vežba je bila visoko rizična.

- Ja sam  sve vreme samo čekao kraj, da budem iskren, da niko ne bude povređen, ali čestitam svima. Videli ste da i “grad” i „maljutke“, pucali su preko naših vojnika. Dakle, ovo je sve bojeva municija. I tenkovi naši koji su izvanredni bili, gađali su bez greške - rekao je predsednik Vučić.

On je rekao da se čelni ljudi Vojske raduju nabavci „barjaktara“, ali da je otvoreno pitanje kada oni mogi biti kupljeni i dobijeni.

- Ali ćemo mi morati mnogo da ulažemo u razvoj dronova, u robotiku. Sada je oružje toliko sofisticirano da sa lakoćom razara i uništava živu silu i videli ste kako mi to danas radimo i sa koliko više snage, sa koliko više moći. I mi ćemo narednih dana pokazati novi ponos Vojske Srbije, nešto što dramatično pojačava naše borbene sposobnosti, ali to će biti utorak ili sreda. Vojska Srbije je danas mnogostruko snažnija nego što je ikada bila i verujemo da naša snaga je značajan odvraćajući faktor za sve one koji bi želeli da ugroze bezbednost, koji bi pokušali da ugroze slobodu i mir građanima Srbije i naravno stabilnost – rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima večeras su prikazani i MRAP-ovi koji se proizvode u Kragujevcu, koji su značajno pojačanje za Vojsku, ali da su kapacieti za dalju proizvodnju slabi.

Odgovarajući na novinarska pitanja, predsednik Vučić je istakao da je za nas veoma važno da snažimo svoju zemlju ekonomski, da čuvamo stabilnost i da čuvamo mir, ali i da snažimo našu vojsku.
 
- Mislim da ste i večeras mogli da vidite da malo ko bi voleo da se našao na strani naših neprijatelja. Naravno, drugačije je kada imate otpor, a drugačije je kada ste sami, potpuno drugačije, ali ta vrsta vatrene moći koju smo mi večeras pokazali, a nismo ni blizu toga da smo sve pokazali. Hiljadu vojnika je učestvovalo u svemu, a može i mnogo više. Nikome ne bi bilo jednostavno da se takvoj vatrenoj snazi i moći suprotstavi. Mi ćemo nastaviti sa našim opremanjem – rekao je predsednik Vučić.                   

Prema njegovim rečima, gledamo da na moderan način uvek budemo u stanju da odvratimo svakoga, jer nemamo za cilj da bilo kome pretimo.         

- Mislim da Vojska Srbije pravi korake najvećeg napretka u regionu čitavog Balkana - rekao je predsednik Vučić.

Više od 1000 vojnika Kopnene vojske, RV i PVO i specijalnih jedinica večeras je izvelo vežbu ojačane taktičke grupe u izvođenju odbrambene operacije u noćnim uslovima „Vatreni štit 2022“ čime su pokazali odlučnost, uvežbanost, vatrene mogućnosti i visok nivo sadejstva i saradnje u odgovoru na izazove, rizike i pretnje po bezbednost naše zemlje.

Na vežbi je angažovano više od 100 vrsta borbene tehnike od čega je značajan deo sredstava iz domaćeg razvoja.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
09.04.2022
mp4 (398,87 MB)
Obraćanje predsednika Vučića