Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.03.2022.

Izjava pomoćnika ministra za ljudske resurse Katarine Tomašević



"Navodi Vojnog sindikata Srbije da se pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije dodeljuju ključevi od stanova koji još nisu izgrađeni su obična izmišljotina. Svaki naš pripadnik kome je uručen ključ od stana je odmah zatim taj isti stan komisijski primio i dobio mogućnost da se u njega i useli. Tvrdnja VSS da je neizvesno kada će i da li će uopšte ugovoreni stanovi biti izgrađeni je zlonamerna neistina koja bez osnova uznemirava ljude koji s pravom očekuju da se uskoro skuće sa svojim porodicama u rokovima koji su svakom našem pripadniku prilikom potpisivanja ugovora i predočeni.

Program državne stanogradnje na osnovu kojeg se već 526 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije uselilo u nove stanove, a 728 potpisalo ugovor za stanove koji su u završnoj fazi izgradnje najbolje govori da su upravo saopštenja Vojnog sindikata Srbije „Potemkinova sela". Takvi istupi zasnovani su isključivo na političkim ambicijama onih koji sindikalnu organizaciju koriste za napade i pokušaje urušavanja ugleda Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

U situaciji kada cene nekretnina beleže nezapamćen rast, pripadnici sistema odbrane dobili su mogućnost da nove, natprosečno kvalitetne stanove kupe po ceni od 400 do 500 evra po metru kvadratnom. Nije potrebno naglašavati koliko puta je taj iznos niži od najjeftinije novogradnje u Srbiji, a kamo li u Beogradu.

Jasno je da napadi na Ministarstvo odbrane koji gotovo svakodnevno dolaze od strane Vojnog sindikata Srbije nemaju za cilj iniciranje bilo kakvog socijalnog dijaloga već su isključivo u kontekstu dnevno-političkog marketinga.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije ulažu ogromne napore za unapređenje materijalnog položaja svojih pripadnika, a stambeno zbrinjavanje, pored povećanja plata, bez sumnje jeste jedan naših prioritetnih ciljeva. Rezultati koji su do sada ostvareni na tom polju su merljivi i proverljivi, a što je najvažnije – nisu konačni.

Ministarstvo odbrane će, uprkos neistinama i neosnovanim napadima, nastaviti da preduzima mere kako bi materijalni položaj naših pripadnika iz godine u godinu bio bolji. Uvereni smo da svakodnevni trud i požrtvovanje ljudi koji su svoj život podredili bezbednosti Srbije, zaslužuje takav pristup."