Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.03.2022.

Ministar Stefanović: Srbija pamti heroje!



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović podsetio je da je na današnji dan, 7. marta 1913. godine, na borbenom zadatku stradao Mihajlo Petrović, prvi srpski pilot, prva žrtva u srpskom vazduhoplovstvu i jedan od prvih pilota u svetu koji je poginuo u borbenim dejstvima.

„Mihajlo Petrović pripadao je prvoj grupi, od šest srpskih pilota, školovanih u Francuskoj 1912. godine. Posle završetka obuke u junu te godine, uspešno je položio završne ispite, čak mesec dana pre ostalih iz grupe, i prvi poleteo. Taj događaj je izazvao izuzetnu pažnju, pa je dopisnik lista "Figaro" iz Pariza, koji je i sam prisustvovao tom letu, napisao veliku reportažu o "neustrašivom i divljenja dostojnom letu srpskog seržanta"  – napisao je ministar Stefanović na svom Fejsbuk nalogu.
 
Stekao je međunarodnu pilotsku licencu FAI broj 979, a ponosno i časno služio srpskoj otadžbini noseći pilotsku dozvolu broj 1.
 
„O neustrašivom srpskom heroju i danas najbolje svedoče reči slavnog francuskog pilota Brodena, koji je svoje divljenje izrazio rečima: „Petrović će biti as, jer je miran i prezire smrt.“
 
Slava i hvala prvom srpskom pilotu!
 
Srbija pamti heroje!“ – napisao je ministar Stefanović.