Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.12.2021.

Ministar Stefanović uručio odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović uručio je danas odlikovanja iz nadležnosti predsednika Republike Srbije pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ukazima predsednika Republike, povodom Dana državnosti – Sretenja i Dana Vojske Srbije, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odlikovani su srebrnim medaljama za zasluge i srebrnim medaljama za revnosnu službu.

- Želim još jednom da čestitam našem Darku, Dušanki, Đorđu, Predragu, Srđanu, Vladanu, Iliji i Jasmini. Oni su, rekao bih, zaista prava slika našeg sistema. Ovo odlikovanje zavredili su svojim ljudskim i profesionalnim kvalitetima, kojima predstavljaju primer pravog vojnika, iako naravno među njima ima onih koji nisu u uniformi, doživljavamo ih kao najbolje vojnike Srbije, one ljude koji su nas na najbolji način predstavljali i zavredili da predsednik Aleksandar Vučić dodeli ova značajna priznanja – istakao je ministar Stefanović.

On je podsetio da su Darko Selaković i Ilija Knežević prošle godine dali sve od sebe boreći se da očuvaju zdravlje našeg naroda u vojnim bolnicama u Novom Sadu i Karaburmi i trudili su se da sačuvaju svaki život i organizuju da sve funkcioniše besprekorno.

- Predrag Kraljević i Đorđe Graovac iz Generalštaba i Vladan Nedeljković iz naših oklopnih jedinica radili su na tome da unaprede funkcionalne sposobnosti i operativne sposobnosti naše vojske. Naša draga Dušanka učinila je sve radeći u Vojnom muzeju da se naša istorija ne zaboravi, dok je Srđan predano radio na Vojnoj akademiji sa našom budućnošću, našim kadetima. Jasmina je bila primer kolege za poželeti i to u Sektoru za materijalne resurse – rekao je ministar Stefanović.

Svi oni, ukazao je ministar odbrane, dali mnogo našoj vojsci i našoj Srbiji kroz svoj rad i u godinama za nama.

- Zato im iskreno čestitam od srca. Takođe, želim uz ogromno uvažavanje i pijetet prema našem kolegi Ljubomiru Gagiću, koji je nažalost preminuo posle duge bolesti, i kojem dodeljujem ovo odlikovanje posthumno, da uputim i reči zahvalnosti njegovoj porodici, supruzi Silvani, koja je danas sa nama i koja je primila ovo priznanje. Iza sebe je ostavio nemerljivi doprinos jačanju naše Kopnene vojske i zato smo izuzetno ponosni, zato što smo ga imali u svojim redovima – naglasio je ministar Stefanović.

Dobiti odlikovanje predsednika Republike, istakao je ministar odbrane, značajan je trenutak u životu svakog vojnika, jer je to nešto što ostaje u nasleđu, ostaje našoj deci, našim porodicama, čuva se i time se ponose vaša deca i čuvaće ga i vaši potomci.

- Drage kolege, istorija našeg naroda je uvek bila izuzetno bogata, ali ispunjena i teškim putevima i sa brojnim preprekama. Nekada su izgledale nesavladive, ali smo uvek uspevali uz ogroman rad da to prevaziđemo, da ostvarimo svoje ciljeve i zahvaljujući tome, takvoj snažnoj volji i energičnoj borbi, da napravimo značajan rezultat – rekao je ministar Stefanović.

Osvrnuvši se na godinu za nama, ministar Stefanović je istakao da je ona bila baš takva, puna borbe, savlađivanja prepreka, teška, ali uz postizanje mnogih ciljeva.

- U njoj smo, zahvaljujući velikoj podršci predsednika Vučića, učinili značajni iskorak u unapređenju života i standarda naših pripadnika i njihovih porodica, kao i u opremanju i modernizaciji naše vojske. I verujte mi kada kažem, a to ste mogli da čujete iz reči predsednika u prethodnim nedeljama, da je ovo tek početak – poručio je ministar Stefanović.

Prema njegovim rečima, novu godinu dočekujemo sa novim povećanjem plata, ali i sa novim uređajima, novom opremom, novim naoružanjem.

- Ako se uzdamo u onu, kako narod kaže, „po jutru se dan poznaje“, biće ovo jedna  i te kako dobra godina. Protekla je bila i obeležena kovidom-19, nekada i puna restrikcija u našem svakodnevnom životu zbog ove pandemije, ali privodeći je kraju, želimo da svi oni koji su odlikovani povodom Sretenja i Dana Vojske, dobiju svoju prigodnu svečanost uručenja odlikovanja. Želeli smo da i na ovaj način pokažemo da svako od vas ima iskreno poštovanje naše države, predsednika Republike i vašeg Ministarstva, jer ste svoje živote posvetili otadžbini – rekao je ministar Stefanović.

Kako je naglasio, dobiti ovako odlikovanje je velika stvar koje dokazuje posvećenost i koliko se voli Srbija.

- To je privilegija, priznanje, ali i obaveza za svakoga od vas, da nastavite da budete uzor i kolegama u vojsci, ali i budućim generacijama vojnika i svih ljudi koji rade u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Naravno, za vas veliki ponos, jer ste svojim radom i zalaganjem zaslužili ovakvu vrstu priznanja. Još jednom, ja vam čestitam. Želim svako dobro vama i vašim porodicama u predstojećim novogodišnjim i božićnim praznicima i, uz nadu da ćemo se sretati sa novim priznanjima i novim pobedama u koje ulazimo. Hvala vam još jednom – poručio je ministar Stefanović.

Srebrnu medalju za zasluge ministar Stefanović danas je uručio i potpukovniku dr Darku Selakoviću iz Vojne bolnice Novi Sad.

- Odlikovanje mi znači mnogo, ne samo meni već i mojoj porodici, kao i mojim kolegama iz Odeljenja sa kojima radim, kao nešto što je znak dobrog puta i dobrog rada u smislu rešavanja zdravstvenih izazova koji su se dešavali tokom pandemije u prethodne dve godine, gde smo davali sve od sebe kako bi pomogli ljudima – naglasio je potpukovnik Selaković.

Među nagrađenima je i potpukovnik Srđan Starčević, nastavnik na Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane, odlikovan srebrnom medaljom za revnosnu službu.

- Mislim da svakom oficiru mnogo znači kada ga odlikuje njegova država i u tom smislu ovo odlikovanje smatram kao veliku čast. Iskoristio bih i priliku da zahvalim i mojim pretpostavljenima na Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane, koji su me za ovo priznanje predložili – istakao je potpukovnik Starčević.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i članovi Kolegijuma ministra odbrane i Kolegijuma načelnika Generalštaba.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
29.12.2021
mp4 (121,6 MB)
Uručenje odlikovanja
29.12.2021
mp4 (430,07 MB)
Obraćanje ministra Stefanovića
29.12.2021
mp4 (53,96 MB)
Izjava potpukovnika dr Selakovića
29.12.2021
mp4 (22,83 MB)
Izjava potpukovnika Starčevića