Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.12.2021.

Ministar Stefanović na sastanku inicijative Centralnoevropske odbrambene saradnje



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović učestvovao je danas na sastanku članica inicijative Centralnoevropske odbrambene saradnje (CEDC) i predstavnika regiona Zapadnog Balkana. Sastanak, koji je održan putem video konferencijske veze, bio je posvećen razgovorima o perspektivama pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.
 
Ministar Stefanović poručio  je ovom prilikom da proširenje Evropske unije predstavlja i za države Zapadnog Balkana i za samu EU strateško ulaganje u mir, demokratiju, prosperitet, bezbednost i stabilnost na prostoru čitave Evrope.
 
On je istakao značaj ovakvih sastanaka koji su prilika da se razmene mišljenja o važnim pitanjima, kao što su proces evrointegracija, uticaj novih inicijativa Evropske unije, ali i pandemije kovida-19 na snažniju povezanost i jačanje saradnje u regionu.
 
– Bezbednost Zapadnog Balkana zajednička je odgovornost i obaveza svih nas koji živimo na ovom prostoru. Republika Srbija potvrdila je u proteklom periodu čvrsto opredeljenje da, kroz dijalog, doprinese jačanju svih vidova saradnje sa državama u okruženju. Mi nastavljamo da doprinosimo izgradnji poverenja, stabilnosti, bezbednosti i ukupnom razvoju regiona, očekujući podršku ne samo država regiona, već i drugih međunarodnih subjekata – rekao je Stefanović.
 
Kako je naveo, Republika Srbija izvršila je shodno svom spoljnopolitičkom opredeljenju za pristupanje Evropskoj uniji harmonizaciju strategijskih dokumenata sa Globalnom strategijom EU, čime je pokazana čvrsta rešenost za jačanje saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti sa Evropskom unijom, uz istovremeno unapređenje nacionalne bezbednosti i odbrane.
 
- Srbija angažuje svoje vojne i civilne kapacitete u misijama i operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije, čime potvrđuje da je  pouzdan partner u međunarodnim odnosima i, ujedno, jača interoperabilnost svoje vojske. Potpisivanjem Administrativnog aranžmana sa Evropskom odbrambenom agencijom dodatno smo intenzivirali saradnju sa državama EU u oblasti odbrane, a kao najznačajniji element te saradnje istakao bih otpočinjanje angažovanja u okviru novoformiranog Multinacionalnog helikopterskog centra za obuku, sa sedištem u Sintri, Republika Portugalija, među čije će osnivače biti svrstana Republika Srbija – rekao je Stefanović.
 
Ministar je pozdravio najave Evropske unije o jačanju saradnje po ključnim bezbednosnim pitanjima kako bi se podstakli dugoročni oporavak i proces približavanja Zapadnog Balkana.
 
- Evidentno je da su brojne krize u prethodnom periodu, kao što su migratorna i pandemijska, dovele do reorganizovanja prioriteta i izvesnog refokusiranja ka unutrašnjem planu u samoj Uniji, što je evrointegracije Zapadnog Balkana pomerilo na sporedni kolosek i učinilo sporijim – rekao je Stefanović.
 
Podsećajući da je Srbija donirala oko pola miliona vakcina susedima, uključujući Severnu Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, on je istakao da je iskustvo u borbi sa aktuelnom pandemijom ukazalo na potrebu jačanja regionalne saradnje država Zapadnog Balkana.
 
– Bez obzira na pojedinačne razlike u uslovima opšte opasnosti po egzistenciju i zdravlje stanovništva, neophodno je udružiti napore u prevazilaženju svih izazova. Čvrsto verujemo da regionalna saradnja, međusobno povezivanje tržišta, kao i slobodan protok ljudi, roba i ideja, predstavljaju najbolji put za stvaranje okruženja povoljnog za život i razvoj svih naših zajednica. Zato se nadamo da će i inicijativa „Otvoreni Balkan" biti prihvaćena na prostoru čitavog Zapadnog Balkana – istakao je on.
 
Kako je ocenio, priključivanje rešenjima kojima se unapređuju odnosi sa susedima u cilju razvoja regiona, bilo da ih pokreće Evropska unija ili neka od država regiona, znak je političke zrelosti i odgovornosti prema sopstvenim građanima.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
15.12.2021
mp4 (99,56 MB)
Konferencija