Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.11.2021.

Položeni venci povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu



Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položile su danas vence i odale poštu stradalima. 

Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković bili su u pratnji generalnog sekretara predsednika Republike Suzane Paunović, koja je položila venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali.
Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Nikola Dejanović, položila je venac kraj Spomen kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju na centralnoj državnoj ceremoniji povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

U okviru obeležavanja Dana primirja, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije venac je položila i na Francuskom vojnom groblju, kraj Spomen-kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu i na Groblju Komonvelta.

Posle četiri godine ratnih zbivanja, na današnji dan 1918. godine, u 11 časova, okončana su oružana dejstva u Velikom ratu. Kao sećanje na milione stradalih, svake godine 11. novembra tačno u 11 časova širom sveta održavaju se manifestacije odavanja počasti postradalim vojnicima, oficirima i civilima. Spomen kosturnica branilaca Beograda svedoči o junaštvu i stradanju srpskih vojnika u Velikom ratu.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
11.11.2021
mp4 (60,8 MB)
Polaganje vanca na Spomenik Neznanom junaku
11.11.2021
mp4 (83,34 MB)
Polaganje vanaca na spomen obeležja na Novom groblju