Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.11.2021.

U novom broju "ODBRANE"



U novembarskom broju magazina „Odbrana” pripremili smo veliki broj zanimljivih tema. Mesec za nama prošao je u znaku intenzivnih aktivnosti međunarodne vojne saradnje, koje su se većim delom odvijale na marginama Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme „Partner” i Samita nesvrstanih. U rubrici U FOKUSU beležimo i dva veoma važna susreta koje je ministar Stefanović imao sa ministrima odbrane Austrije i Turske, kao i niz aktivnosti u sistemu odbrane, koje su oktobar učinile još jednim veoma dinamičnim mesecom u godini koja se bliži kraju.

Rubrika STAJNA TAČKA posvećena je jubileju šest decenija postojanja Pokreta nesvrstanih, čiji je beogradski samit, rečima „dobro došli kući”, otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U izuzetno sadržajnoj rubrici SISTEM čitajte o aktivnostima jedinica Vojske Srbije koje su i tokom meseca za nama vežbale i obučavale se za najzahtevnije izazove. Na niškom vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović” 63. padobranska brigada obeležila je svoj dan. Pripadnici 250. raketne brigade za PVD s kolegama iz Raketnih jedinica Vazdušno-kosmičkih snaga OS Ruske Federacije uspešno su realizovali bojeva gađanja ciljeva u vazdušnom prostoru i na zemlji, o čemu svedoče atraktivne fotografije naših fotoreportera. Istovremeno, srpski piloti s ruskim kolegama su šesti put uspešno izveli letno-taktičku vežbu BARS 2021, koju su, po tradiciji, obeležili izuzetna obučenost, dobra komunikacija i duh prijateljstva srpskih i ruskih pilota.

Vojska Srbije ojačala je ešelon rezervista. Upravo tako glasi naslov teksta o završetku obuke vojnika iz rezervnog sastava koji nisu služili vojni rok s oružjem. Rubrika SISTEM donosi i tekst o Međunarodnom kursu napredne prve pomoći u Centru za obuku logistike, kao i priču o proslavi hramovne slave u Rečnoj flotili. U centralnoj rubrici magazina „Odbrana” je i tekst o Školi nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik”, koja od 10. avgusta ove godine nosi ime proslavljenog srpskog vojskovođe, kao i autorski tekst pukovnika dr Mirjane Milenković o dve decenije postojanja Centra za mirovne operacije, koji svoj dan obeležava 17. novembra.

SISTEM zatvara atraktivna priča o „tetris izazovu” u 98. vazduhoplovnoj brigadi. „Odgovor zahtevima bojišta u 21. veku” naslov je teksta u rubrici ARSENAL, koji, na 12 strana, donosi detaljnu retrospektivu onoga što smo videli na do sada najvećem sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner 2021”.
Za koju je fotografiju (objavljenu u evropskim vojnim glasilima) „Odbrana” dobila prvu nagradu Evropske asocijacije vojnih novinara – EMPA takođe ćete saznati u novembarskom izdanju Vašeg magazina, koji, u rubrici KULTURA, uz tekst o 73. godišnjici Vojnofilmskog centra „Zastava film” donosi i atmosferu s premijere njihovog najnovijeg dokumentarnog filma „Branili su nebo otadžbine”. U rubrici KULTURA čitajte i kako su Dani evropske baštine obeleženi u Domu Vojske Srbije.

O avijatičaru Tadiji Sondermajeru, koji je ostao zapamćen kao veliki patriota i čovek koji je uzdigao nacionalno vazduhoplovstvo do razmera za poštovanje svih generacija koje su ga sledile, čitajte u rubrici ISTORIJA iz pera Mirjane Novaković Munišević.

Mnogo je razloga da na vreme obezbedite svoj primerak novembarskog izdanja „Odbrane”.

 
SADRŽAJ ODBRANE 354
 
NASLOVNA
 
Str. 2
IMPRESUM I SADRŽAJ
 
UVODNIK
Str. 3
O Slobodi i Srbima
OPIRUĆI SE PREMA SVETLOSTI
 
U FOKUSU
Str. 4
Aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije tokom oktobra
SIGURNOG KORAKA I UZDIGNUTE GLAVE
 
STAJNA TAČKA
Str. 10
Beograd 1961–2021.
ŠEZDESET GODINA POKRETA NESVRSTANIH
 
SISTEM
Str. 18
Obeležen Dan 63. padobranske brigade
NEBO TREBA DOŽIVETI
 
Str. 26
Međunarodna vežba „Slovenski štit 2021”
MOĆNA BORBENA VOZILA NA VATRENOM POLOŽAJU
 
Str. 30
Međunarodna letno-taktička vežba BARS 2021
LET KOJI TRAJE
 
Str. 32
Završena obuka vojnika iz rezervnog sastava koji nisu služili vojni rok s oružjem
OJAČAN EŠELON REZERVISTA
 
Str. 34
Međunarodni kurs napredne prve pomoći u Centru za obuku logistike
ZNANjE SPASAVA ŽIVOTE
 
Str. 35
Proslava hramovne slave u Rečnoj flotili
U SLAVU ZAŠTITNIKA
 
 
Str. 38
Škola nacionalne odbrane
POGLED U BUDUĆNOST
 
Str. 44
Dve decenije postojanja Centra za mirovne operacije
GODINE USPEHA
 
Str. 48
„Tetris izazov” u 98. vazduhoplovnoj brigadi
SKLAPANjE KOCKICA LEPOTE
 
ARSENAL
Str. 52
Deseti jubilarni „Partner 2021”
ODGOVOR ZAHTEVIMA BOJIŠTA U 21. VEKU
 
POVODI
Str. 64
Magazinu „Odbrana” prva nagrada za fotografiju objavljenu u evropskim vojnim glasilima
VEČNOST TRENUTKA
 
KULTURA
Str. 68
Dani evropske baštine u Domu Vojske Srbije
ČUVARI TRADICIJE I VOJNOG ETOSA
 
Str. 70
Povodom Dana VFC „Zastava film”
HRONIČAR RAZVOJA SRPSKE VOJSKE
 
ISTORIJA
Str. 74
Tadija Sondermajer – iz riznice Muzeja vazduhoplovstva
ČOVEK KOJI NAS JE UVEO U MODERNO DOBA
 
OGLASI
Str.80
Servisne informacije, konkursi
 
K-3
Servisne informacije, konkursi