Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.10.2021.

Primena politike jednakih mogućnosti u sistemu odbrane Republike Srbije



Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Republici Srbiji podržao je projekat Ministarstva odbrane u oblasti rodne ravnopravnosti – „Unapređenje primene politike jednakih mogućnosti u upravljanju ljudskim resursima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije“.
 
Reč je o projektu koji je sastavni deo većeg projekta UNDP/SEESAC– „Jačanje regionalne saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti u reformi sektora bezbednosti (SSR) na Zapadnom Balkanu – Faza II, koji Ministarstvo odbrane zajednički realizuje s Kancelarijom UNDP/SEESAC u Beogradu od 2019. godine. U projektu pored Srbije učestvuju i Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija. Pomenuti regionalni projekat finansiraju ministarstva spoljnih poslova Norveške i evropskih poslova Slovačke.
 
Ciljevi projekta „Unapređenje politike jednakih mogućnosti“, a čiji je nosilac Sektor za ljudske resurse Ministarstva odbrane u saradnji sa savetnicom ministra odbrane za sprovođenje Nacionalnog akcionog plana na primeni Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1325 – „Žene, mir i bezbednost“, jesu institucionalno jačanje kroz integrisanje rodnog aspekta u sve funkcije upravljanja ljudskim resursima, jačanje kadrovskih i tehničkih sposobnosti našeg sistema odbrane, promovisanje pozitivne organizacione kulture i unapređenje mehanizama za individualnu i organizacionu odgovornost u primeni politike rodne ravnopravnosti.
 
Da bi se postigli navedeni zahtevi neophodno je sistemski koordinirati aktivnosti u ovoj oblasti i omogućiti održivost kroz upravljanje ljudskim resursima. Takođe, planirana je izrada smernica za implementaciju mera i procedura koje garantuju prevenciju i odgovor za ostvarivanje rodne ravnopravnosti u okviru sistema upravljanja ljudskim resursima, sprovođenje različitih programa obuke i treninga radi integrisanja rodnih analiza i tema u politici odbrane, te unapređenje kompetencija zaposlenih i viših rukovodilaca u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.
 
Da bi se u društvu posvetila odgovarajuća pažnja potrebama i prioritetima žena i muškaraca neophodno je da podjednako budu zastupljeni u procesima donošenja odluka i kreiranju i sprovođenju politika i procedura kada je reč o daljem unapređenju sistema odbrane. Politika jednakih mogućnosti, posvećena unapređenju rodne ravnopravnosti, treba da se odvija unutar razvojne politike, istraživanja, dijaloga, postojećeg zakonodavstva, alokacije resursa i planiranja, sprovođenja i praćenja programa i projekata koje će u budućnosti realizovati Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije.

  PROJEKAT U OBLASTI RODNE RAVNOPRAVNOSTI