Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.10.2021.

U novom broju „ODBRANE”



U oktobarskom broju magazina „Odbrana” pripremili smo dosta zanimljivih tema.
 
Ne računajući uobičajene aktivnosti u sistemu odbrane, među kojima su i vežbe, čiji je zajednički cilj unapređenje operativnih sposobnosti vojske i njene interoperabilnosti, moglo bi se reći da su mesec za nama obeležila dva događaja. Prvi, svečano obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, naciji je doneo svečarsko raspoloženje, a drugi, provokativna akcija prištinskih vlasti na severu Kosova i Metohije, uznemirio je građane naše južne pokrajine, nakon čega je Srbija poslala odlučan odgovor da je kadra i sposobna da u svakom trenutku sačuva mir i sigurnost svojih građana. Rubrika U FOKUSU standardno donosi presek aktivnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije u mesecu koji prethodi novom izdanju „Odbrane”.
 
Rubrika STAJNA TAČKA posvećena je svečanoj zakletvi novih potporučnika Vojske Srbije, koji su na putu do prve oficirske rozete prošli mnoga iskušenja, okušali se u učenju onlajn i vežbali u specifičnom, zbog pandemije delom i zatvorenom okruženju.
 
Osim detalja sa svečanosti, kojoj je prisustvovao najviši državni i vojni vrh, donosimo svedočenja najuspešnijih o izazovima kroz koje su prošli i radosti zbog prvih postavljenja.

Tokom meseca za nama Vojska Srbije vežbala je samostalno, ali i sa partnerskim vojskama. Upravo na tom segmentu, koji vam predstavljamo u izuzetno sadržajnoj rubrici SISTEM, radili su pripadnici 250. raketne brigade za PVD, koji su u Bugarskoj, s raketašima iz oružanih snaga te zemlje, uspešno realizovanog bojevo gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru. Donosimo tekstove sa vežbi „Nebeski most 21” padobranaca naše 63. i američke 173. padobranske brigade, baš kao i pripadnika Vojske Srbije koji su s kolegama iz mađarske vojske i Nacionalne garde Ohaja uspešno realizovali međunarodnu vežbu „Komšije 21”. Pripadnici Uprave za vojno zdravstvo, u sastavu Balkanskih vojnomedicinskih snaga (BMTF), učestvovali su na vežbi „Severna Makedonija 2021”, a jedinice Prve brigade Kopnene vojske i Rečne flotile realizovale su vežbu „Tisa 2021”, u okviru koje su uvežbavane složene radnje i postupci prilikom izvođenja napadne operacije na kopnu i vodi.
 
U rubrici SISTEM čitajte i o jubilarnoj vežbi „Gvozdeni mačak 2021” rečnih jedinica Srbije i Mađarske, realizovanoj na temu „Zaštita rečnog saobraćaja” na reci Tisi kod Titela i o našim vozačima koji su na Međunarodnim vojnim igrama u Ruskoj Federaciji ostvarila veliki uspeh i osvojili sedam medalja. Tu su i odjeci sa „Čuvara reda”, međunarodnog takmičenje jedinica vojne policije koje je završeno pobedom ekipe Vojske Srbije, kao i tekst o pripadnicima Četvrte brigade KoV u multinacionalnoj operaciji UNIFIL na jugu Libana.

Sadržajnu najavu jubilarnog 10. Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme „Partner 2021”, koji će, kako se očekuje, biti održan u oktobru, uz istorijat te renomirane manifestacije, čitajte u rubrici TEHNIKA.
 
Incidenti i katastrofe u kojima učestvuju podmornice spadaju u događaje koji privlače veliku pažnju javnosti. GLOBALNO donosi priču „Hladnoratovska misterija” o sudbini podmornice K-129. U istoj rubrici je i tekst o odlasku nemačkog kancelara Angele Merkel sa političke scene.
 
U rubrici KULTURA, nakon nedavne promocije knjige „Košare i Paštrik – srpski Termopili”, generala Nebojše Pavkovića i kontraadmirala Boška Antića, u izdanju Medija centra „Odbrana”, predstavljamo vam to delo, a pišemo i o premijeri filma snimljenog povodom 40 godina od formiranja herojske 125. motorizovane brigade.
 
Za kraj, tematski okvir ISTORIJA povodom Dana oklopnih jedinica donosi priču o uvođenju tenkova u našu vojsku.
 
Mnogo je razloga da na vreme obezbedite svoj primerak oktobarskog izdanja „Odbrane”. Magazina koji se čita i čuva.


                                                              SADRŽAJ ODBRANE 353
 
NASLOVNA
 
Str. 2
IMPRESUM I SADRŽAJ
 
UVODNIK
Str. 3
KO SME, TAJ MOŽE
 
U FOKUSU
Str. 4
Aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije tokom septembra
PATRIOTIZAM I LjUBAV PREMA SRBIJI
 
STAJNA TAČKA
Str. 10
Svečana promocija novih potporučnika
DAN KOJI SE PAMTI
 
SISTEM
Str. 18
U 250. raketnoj brigadi za PVD
EFIKASAN SPOJ MLADOSTI I ISKUSTVA
 
Str. 22
Vežbe u septembru
U VAZDUHU, KOPNU I VODI
 
Str. 24
„NEBESKI MOST 21”
 
Str. 25
„KOMŠIJE 21”
 
Str. 26
„SEVERNA MAKEDONIJA 2021”
 
Str. 27
„TISA 2021”
 
Str. 28
Jubilarni „Gvozdeni mačak 2021”
DECENIJA SARADNjE REČNIH JEDINICA VOJSKI SRBIJE I MAĐARSKE
 
Str. 32
Vozači Vojske Srbije na Međunarodnim vojnim igrama
ISKUSTVA VOJNOG RELIJA
Str. 37
Odjeci „Čuvara reda”
UTEMELjIVANjE TRADICIJE
 
Str. 40
Pripadnici Četvrte brigade KoV u multinacionalnoj operaciji UNIFIL
DRINA NA JUGU LIBANA
 
TEHNIKA
Str. 44
Jubilej Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme
USPEŠNA MISIJA „PARTNERA”
 
GLOBALNO – SUKOBI U SENCI
Str. 58
Sudbina podmornice K-129
HLADNORATOVSKA MISTERIJA
 
GLOBALNO – PORTRET
Str. 62
Odlazak Angele Merkel sa političke scene
ŽENA KOJA JE PROMENILA NEMAČKU
 
KULTURA
Str. 68
Nove knjige: „Košare i Paštrik – srpski Termopili”
VISOKA JE CENA SLOBODE
 
Str. 71
Film o 125. herojskoj brigadi
NA POSLEDNjOJ LINIJI ODBRANE
 
ISTORIJA
Str. 72
Povodom dana oklopnih jedinica
NAŠI PRVI TENKISTI
 
OGLASI
Str.78
Servisne informacije, konkursi