Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.01.2010.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije u poseti Kopnenoj zoni bezbednosti



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić, u pratnji komandanta Kopnene vojske, general potpukovnika Ljubiše Dikovića i drugih saradnika, posetio je kasarnu ,,1300 kaplara' u Vranju i bazu ,,Cvore' u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Posle referisanja komandanta Kopnene vojske o bezbednosnom stanju u Kopnenoj zoni bezbednosti, razgovora sa komandantima i komandirima jedinica i sticanja ličnog uvida, general Miletić je izjavio da je stanje u Kopnenoj zoni bezbednosti mirno i stabilno, ali istovremeno i osetljivo. ,,Pokazalo se da i najmanji i nenamerno izazvan incident u Kopnenoj zoni bezbednosti može izazvati veliku uznemirenost građana koji žive duž administrativne linije prema Kosovu. Nameće se potreba da svi organi, koji obavljaju zadatke u Kopnenoj zoni bezbednosti, moraju jako odgovorno pristupiti tim zadacima, te u svakoj situaciji moraju se pridržavati propisanih procedura.'

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je naglasio da u tom delu posebnu odgovornost treba da imaju i lokalne samouprave, koje moraju mnogo više da rade na izgradnji poverenja među stanovništvom. ,,Pripadnici Vojske Srbije koji izvršavaju zadatke u Kopnenoj zoni bezbednosti pridržavaju se pravila i propisanih procedura i ne izlaze izvan okvira Ustavom i zakonima utvrđenih nadležnosti' izjavio je general Miletić.

,,Vojska na području juga Srbije ni jednim svojim postupkom ne utiče na politički, ekonomski, društveni, kulturni i sportski život i ne ograničava slobodu i prava građana. Kada se zna da je tako, jasno se nameće zaključak da se ne može govoriti o militarizaciji ovog prostora', naglasio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

General Miletić se osvrnuo i na događaje u selu Raševac, u opštini Kuršumlija. On je podvukao da nije bilo ugrožavanja života ljudi u tom selu i da će istraga Ministarstva unutrašnjih poslova pokazati šta se tamo tačno desilo.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je sa baze ,,Cvore' poručio da je raspisan konkurs za prijem 4500 profesionalnih vojnika, koji treba da postanu deo Vojske Srbije u toku ove godine. ,,I na ovaj način mi smo se uverili, u razgovoru sa profesionalnim vojnicima, da su zadovoljni što su u jedninicama Vojske Srbije, i da kod njih ne postoje nikakve sumnje da su se opredelili za pravi poziv', rekao je general Miletić.

,,Poručujem mladim ljudima, koji žele da se prijave nakonkurs, da je Vojska Srbije u poslednje dve godine izvršila izmenu zakonskih, normativnih i drugih propisa, koji Vojsku Srbije približavaju standardima profesionalne vojske. Tako je i starosna granica za profesionalne vojnike pomerena sa 40 na 50 godina, a iz kategorije profesionalnih vojnika vršiće se odabir i selekcija kadra za podoficire Vojske Srbije. Skoro 50 procenata profesionalnih vojnika imaće mogućnos da se stručno usavršava, dobije podoficirski čin i tako napreduje u službi. S druge strane, očekuje ih naporan rad i velika odgovornost', rekao je general Miletić.