Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.08.2021.

Otvorena izložba „Remek dela likovnih umetnika iz zbirke Vojnog muzeja“



Povodom 143 godine od osnivanja Vojnog muzeja u galeriji tog zdanja na Kalemegdanu danas je otvorena izložba „Remek dela likovnih umetnika iz zbirke Vojnog muzeja“ autora višeg kustosa Ljubice Dabić, koja će biti otvorena do 10. oktobra, dok će u nedelju ulaz za sve posetioce biti besplatan.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović uputio je danas svim pripadnicima Vojnog muzeja česitku povodom 22. avgusta, Dana te ustanove.
 
– Osnivanje Vojnog muzeja u godini kada je Kneževina Srbija stekla državnu nezavisnost imalo je za cilj da sačuva od zaborava bogatu istoriju srpskog naroda i herojstva srpske vojske u borbi za oslobođenje.  Činjenica da ga je osnovao knez iz dinastije Obrenovića, a da je prva postavka otvorena u sklopu krunidbenih svečanosti kralja iz dinastije Karđorđevića, samo je jedna u nizu koja naš Vojni muzej čini posebnim. Njegovi pripadnici vodili su kroz 143 godine postojanja brojne teške i odsudne bitke za očuvanje neprocenjivog kulturnog blaga našeg naroda. Njihove bitke u različitim vremenima bile su drugačije, ali su oni uvek bili hrabri, srčani i posvećeni svom zadatku. Uveren da ćete se i ubuduće podjednako zalagati za očuvanje sećanja na izuzetnu istoriju naše vojske i naroda, u čemu ćete imati veliku podršku celog sistema odbrane, i da će se sa njom kroz postavke našeg Vojnog muzeja upoznati što veći broj posetilaca, čestitam vam praznik“, navodi se u čestitci ministra odbrane.

Otvarajući današnju izložbu načelnik Uprave za kadrove Sektora za ljudske resurse pukovnik Zlatko Mišić istakao je da je izložba kojom se obeležava Dan Vojnog muzeja prilika da se posetioci upoznaju sa nekim od najvažnijih dela srpskih i jugoslovenskih umetnika među kojima se neka izlažu prvi put.
 
– Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastaviće da čine sve kako bi vojni muzeji očuvali svoj stečeni renome, ne samo u zemlji, nego i u svetu – naglasio je pukovnik Mišić.
 
Zastupnik načelnika Vojnog muzeja dr Mirko Peković, osvrnuvši se na bogatu istoriju Vojnog muzeja, istakao je da je ta ustanova značajna muzeološka instituciju u kojoj se čuva deo kulturne baštine Republike Srbije.

– Vojni muzej danas je jedna od najviđenijih muzejskih ustanova u Srbiji i ustanova bez čije pomoći i učešća ni jedna ozbiljna izložba koja se bavi istorijom ove zemlje ne može biti organizovana – istakao je Peković.
 
Posetioci će u narednom periodu moći da pogledaju još jednu u nizu tematskih ekspozicija Vojnog muzeja. Izložba „Remek dela likovnih umetnika iz zbirke Vojnog muzeja“ sadrži i dela koja inače nisu zastupljena u stalnoj muzejskoj postavci i mogu se videti samo na izložbama koje se povremeno priređuju. Pored toga, posetiocima će na raspolaganju biti i stalna izložbena postavka Vojnog muzeja.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.08.2021
mp4 (134,17 MB)
Otvaranje izložbe