Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.05.2021.

Svečana akademija povodom Dana pobede u Narodnom pozorištu



Predsednik Vučić: Da laž ne pobedi istinu, a dželati ne postanu žrtve

Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je Svečanoj akademiji koja je povodom Dana pobede nad fašizmom održana večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Svečanoj akademiji su prisustvovali i potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Predsednik Vučić je svoje obraćanje na svečanoj akademiji povodom Dana pobede nad fašizmom, počeo stihovima “Krvave bajke” Desanke Maksimović, ističući da upravo ti stihovi, kao i poema “Stojanka majka Knežopoljka” Skendera Kulenovića na najbolji način opisuju tragediju srpskog naroda i sve što se dogodilo u Drugom svetskom ratu.

“Teško je govoriti danas, jer iako svi danas u savremenom svetu žele da kažu kako poštuju žrtve užasa rata, veliki deo na svaki način i po svaku cenu, pokušava da promeni tok istorije, da žrtvu proglasi za dželata, a dželata za žrtvu”, poručio je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nikada manje zemalja nije obeležavalo Dan pobede nad fašizmom, da u našem regionu prisustvujemo dnevnom prekrajanju činjenica i pokušaju potpunog falsifikovanja istorije i da je zbog toga na svima nama da ne krijemo istinu, već da o svemu otvoreno govorimo, kako se ne bi desilo da laž pobedi istinu.

On je istakao i da nije slučajno što se danas nipodaštava uloga Crvene armije i baca pod noge činjenica da je za slobodu Evrope živote dalo 22 miliona Sovjeta, najviše Rusa.

“Srbija i srpski narod, ma gde da je živeo, jasno je rekao NE fašizmu četrdesetih godina prošlog veka i nijedan drugi narod na prostoru bivše Jugoslavije to nije tako jasno i tako glasno rekao. Srpski narod je predvodio antifašističku borbu, boreći se za goli život, omogućivši da ona na prostorima bivše Jugoslavije postane opštenarodni pokret, koji je doveo do konačnog oslobođenja”, rekao je predsednik Vučić.

“Reći danas da nije bilo tako, isto je što i reći da smo bezvredni, nepotrebni i suvišni, i to je nešto na šta Srbija neće da pristane”, naglasio je predsednik Vučić.

“Nemamo pravo na to, jer zaboraviti fašizam, to šta je bio, predstavljao i značio, šta je želeo i učinio, rezultiralo bi samo jednim – omogućavanjem da on u još grotesknijem obliku ponovo nastane. Zato danas podsećamo i upozoravamo da pobednici pišu istoriju, samo onda kada su spremni da u njoj ne lažu, u svakom drugom slučaju ta istorija im se vraća da ih konačno porazi, a taj poraz posle svih žrtava koje smo podneli, a koji se mere milionima ne para, nego golih života, nije opcija na koju srpski narod može i sme da pristane”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je takođe dodao da srpskog naroda nema dovoljno da ponovo može da izdrži obezvređivanje i da na njega neće pristati.

“Nećemo da pristanemo, posebno na takvu vrstu poniženja ovde u regionu, posebno ne od onih dok je Beograd bio bombardovan, rušen, gažen, cvećem dočekivali Hitlerovu vojsku i koji su provodili najteži pogrom i uništenje jednog naroda na ovim prostorima ikada, kao što je to činjeno nad srpskim narodom” rekao je predsednik Vučić, i dodao da nije slučajno što pokušavaju na jedan bestijalan način da zabašure i sakriju.

“Možda  bi to bilo i razumljivo, da nije pokušaja brutalnih i besmislenih, da od žrtve Srba prave dželate i krivca za sopstvena zlodela. Tako su Srbi danas krivi i zato što su se suprostavljali ustašama” rekao je predsednik Srbije i dodao da je ponosan na činjenicu što predvodi generaciju onih koji hoće i čuvaće mir, ali koji neće da pognu glave i govore neistine da bi se nekome dopali, već će hrabro i dostojanstveno da štite svoju prošlost, sadašnjost i budućnost.

“Svet, region u kojem vladaju solidarnost, saradnja, razumevanje, zavet je naših predaka, zavet koji moramo da ispunimo, jer se oni jesu za to i ni za šta drugo borili. Za to da svi imamo iste šanse i ista prava, za to da nam vrednost određuje to što radimo, a ne to da li smo pripadnici jedne ili druge politike. Oni koji su pobedili fašizam, veoma dobro su sve ovo znali”, rekao je predsednik Vučić i dodao da je prava pobeda nad fašizmom ujedinjenje svih na ovom kontinenetu kroz principe jednakosti, solidarnosti i saradnje, kroz odbacivanje svih teorija o manje i više vrednima.

“Ništa od toga neće biti moguće ako zaboravimo i to što je prouzrokovalo fašizam i na kojim principima i moralnim načelima smo ga pobedili. Odustati od njih, za nas i sve ostale znači odustati od budućnosti, one u kojoj ima mesta za sve, one u kojoj niko neće biti suvišan i bezvredan”, naglasio je predsednik Vučić.

Osim predsednika Vučića, obratili su se i predsedavajući Predsedištva BiH Milorad Dodik, kao i predsednik Saveza udruženja boraca narodnooslobodiličkih ratova Srbije Vidosav Kovačević.

Na kraju svečane akdemije u organizaciji Vladinog Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, priređen je vatromet.

Akademiji koju je organizovao Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Srbije, prisustvovali su i predstavnici Narodnih skupština Republike Srpske i Republike Srbije, ministri u Vladi Republike Srbije, veterani Drugog svetskog rata, predstavnici udruženja i drugi.

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu - 9. maj, kao državni praznik u Srbiji, obeležen je nizom događaja tokom vikenda, od polaganja venaca, do koncerata i vatrometa, a tim povodom sa Savske terase uz najviše vojne počasti izvršena je i počasna artiljerijska paljba.
photoFOTOGALERIJA