Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 

Cerska bitka – prva pobeda Antante



 
Cerska bitka – prva pobeda Antante
12–19. avgust 1914.
 
Sredinom avgusta 1914. godine srpska Vrhovna komanda bila je u iščekivanju gde će i na kom pravcu biti glavni udar austrougarskih snaga. Obaveštajni podaci sugerisali su udar preko Drine, ali vojna logika je nalagala prelazak preko Save i Dunava i nastupanje dolinom Morave u središte države. U skladu sa tim bile su raspoređene tri srpske armije.

Kada je postalo jasno da je austrougarska armija krenula preko Drine ka Valjevu i preko Save na Šabac, srpska vojska otpočela je marš manevar ka planini Cer i ka Šapcu. Neprijatelj je, nažalost, bio brži. Pali su Šabac i Loznica. Brojne izbeglice počele su da beže iz okupiranih teritorija.  
Srpska vojska je u manevarskom maršu prelazila i po 50 kilometara dnevno. Kombinovana divizija išla je ka Ceru, Šumadijska je imala naređenje da oslobodi Šabac. Konjička divizija upućena je u Mačvu, na spoju ove dve divizije.

U marš manevru srpske vojske, na obroncima Cera, došlo je do noćnog boja u susretu. Čelni 2. Prekobrojni puk prvi je nagazio na usnule delove neprijatalja. Ostali pukovi ulazili su u borbu kako su pristizali. Planina se prolamala od eksplozija srpskih ručnih bombi, pokliča, zvukova trube…

Srpske trupe su u noćnoj borbi 15. na 16. avgust potpuno rastrojile neprijateljsku 21. diviziju. Tri dana trajale su borbe na Ceru i Iverku. Neprijatelj je 19. avgusta slomljen i krenuo je u povlačenje ka Drini. U narednih nekoliko dana oslobođen je Šabac, kao i cela teritorija Kraljevine Srbije.
Austrougari su na bojištu ostavili oko 4.500 zarobljenih i ranjenih vojnika. Zaplenjena je i velika količina, oko 25.000, topova, haubica, konja, pušaka i mitraljeza. Srpska vojska je u borbama na Ceru imala 2.000 poginulih, a oko 16.000 vojnika izbačeno je iz stroja.

Posle povlačenja austrougarskih trupa iz Srbije srpski vojnici su u Mačvi i Pocerini zatekli preko 2.000 unakaženih tela civila, pobijenih ranjenika i brojne porušene kuće, crkve i javne zgrade.

Za uspeh u Cerskoj bici general Stepa Stepanović dobio je čin vojvode. Bila je to prva saveznička pobeda u Velikom ratu, koja je došla u trenutku dok su ostale članice Antante gubile bitke na drugim frontovima. Bitka na Ceru je velika pobeda srpske vojske nad znatno nadmoćnijim neprijateljem.
 
Dr Mile Bjelajac
Institut za noviju istoriju Srbije
 
photoFOTOGALERIJA