Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 

Vojvoda Živojin Mišić



 
Vojvoda Živojin Mišić
 
Živojin Mišić rođen je 19. jula 1855. u selu Struganik kod Mionice. Po završetku osnovne škole i nižih razreda gimnazije, 1874. stupio je u 11. klasu Artiljerijske škole.

Sa svojim klasnim drugovima, budućim vojskovođama Stepom Stepanovićem i Mihailom Živkovićem, Živojin Mišić je kao pitomac-narednik učestvovao u srpsko-turskim ratovima vođenim 1876. i 1878. godine. Tada je stekao prva ratna iskustva, prvi oficirski čin i prva odlikovanja.

U Beograd se vratio radi završetka školovanja. Mirnodopsku oficirsku službu započeo je u pešadiji. Još kao komandir voda i čete isticao se bistrinom uma i samostalnošću pri donošenju odluka.

Učestvovao je u srpsko-bugarskom ratu 1885. godine. Uprkos brzom srpskom porazu, kao komandant bataljona ispoljio je sjajne kvalitete.

Po završetku rata kao državni pitomac završio je u Austrougarskoj školu gađanja u Bruku na Lajti.

Pri Glavnom generalštabu pod rukovodstvom Radomira Putnika brzo je postao jedan od vodećih oficira svoje generacije. Obavljao je dužnosti od načelnika štaba divizijske oblasti do pomoćnika načelnika Glavnog generalštaba. Bio je i ađutant kralja Aleksandra Obrenovića.

Uporedo s najodgovornijim komandnim i štabnim dužnostima u srpskoj vojsci Mišić je bio i profesor Strategije na Vojnoj akademiji. Svoja predavanja sabrao je i objavio u posebnoj knjizi pod naslovom „Strategija”. To delo predstavljalo je kapitalan doprinos razvoju vojne misli u Srbiji u narednom periodu.

Kao pristalicu svrgnute dinastije Obrenovića, Karađorđevići su ga penzionisali 1904. godine. Pristao je da bude reaktiviran tek 1909, nakon što mu je ispunjen zahtev da mu je garantovan rang koji je imao u momentu penzionisanja.

Tokom balkanskih ratova bio je pomoćnik načelnika Štaba Vrhovne komande. Označen je kao krivac za upad albanskih grupa na srpsku teritoriju 1913. godine i ponovo je penzionisan.

Sa izbijanjem Prvog svetskog rata pukovnik Živojin Mišić je reaktiviran. Našao se na mestu pomoćnika načelnika Štaba Vrhovne komande. U jeku Kolubarske bitke preuzeo je komandu nad oslabljenom i demoralisanom 1. Armijom. Svojim znanjem, neposrednošću, veštim komandovanjem i vedrinom duha presudno je uticao na pobedonosni ishod Kolubarske bitke. Zbog toga je unapređen u čin vojvode.

Prvom armijom komandovao je u operacijama tokom povlačenja 1915, kao i na Solunskom frontu. Na čelo Štaba Vrhovne komande došao je 1918. godine. Predvodio je pobedonosnu ofanzivu srpske vojske na kraju rata. Posle rata bio je načelnik Glavnog generalštaba.

Vojvoda Živojin Mišić umro je u Beogradu 20. januara 1921. godine.
 
Dr Aleksandar Životić
Filozofski fakultet u Beogradu


 
photoFOTOGALERIJA