Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 

Flora Sends – prva žena oficir u srpskoj vojsci



Flora Sends – prva žena oficir u srpskoj vojsci
 
Flora Sends, „naša Engleskinja”, kako su je zvali srpski vojnici, rođena je 1876. godine u Jorkširu. Na početku Velikog rata imala je 38 godina. U mladosti je učila da jaše, puca iz vatrenog oružja i vozi automobil. Bila je avanturističke prirode, prva žena koja je učestvovala u automobilskim trkama u Velikoj Britaniji. Uoči Velikog rata završila je kurs za bolničarke.

U leto 1914. godine Flora Sends upoznala je u Londonu Mejbel Grujić, koja je okupljala bolničarke i hirurge za Anglo-američku jedinicu. Sa medicinskim osobljem Elsi Inglis krenula je u pomoć srpskoj vojsci i narodu.

Prvo je boravila u Nišu, srpskoj ratnoj prestonici, odakle je otišla u Kragujevac. Za vreme epidemije tifusa upućena je u valjevsku bolnicu, gde se razbolela od tifusa. Uspela je da se izbori sa bolešću i vratila se u Englesku, gde je prikupljala pomoć za ranjene i bolesne u Kraljevini Srbiji. Od prikupljenih 2.000 funti kupila je 120 tona sanitetskog materijala i poslala u Srbiju.

Kada je u jesen 1915. usledio ponovni napad trupa Centralnih sila, Flora Sends krenula je u Srbiju. U nameri da bude što bliže frontu, prihvatila je ponudu da stupi u ambulantu Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo”. Ubrzo je postala borac Gvozdenog puka, a pukovnik Dimitrije Milić, treći ratni komandant Gvozdenog puka, obezbedio joj je oficirske privilegije – kobilu Dijanu i posilnog Dragutina.

Flora Sends je bila u Četvrtoj četi, kojom je komandovao Janaćko Jović, više puta odlikovani oficir. Kada je ugledao Floru, prokomentarisao je: „Što mi saveznici ne pošalju oružje i municiju, nego ženu, konzerve i čarape”. Međutim, uskoro je bio oduševljen njenom hladnokrvnošću pod paljbom i veštinom kojom je rukovala puškom. Prilikom povlačenja preko Albanije između Flore i Janaćka rodila se ljubav.

Iscrpljena srpska vojska boravila je na Krfu do oporavka. Krajem aprila 1916. godine vojnici su prebačeni na Solunski front. U leto je došlo do Gorničevske bitke, a potom su usledile bitke na Kajmakčalanu i na Crnoj reci. Janaćko Jović poginuo je na položaju Čuke, a Flora je na koti 1212 teško ranjena. Oporavljala se u bolnici u Solunu, gde je za iskazanu hrabrost u borbi dobila Karađorđevu zvezdu. Tako je postala prva strankinja koja je dobila najviše srpsko vojničko odlikovanje. Zbog teških povreda poslata je na privremeni oporavak u Bizertu. Učestvovala je u proboju Solunskog fronta, gde se posebno istakla u borbama na Ovčem polju.

Flora Sends je prva žena oficir u srpskoj vojsci. Nakon rata proizvedena je u čin rezervnog pešadijskog potporučnika. Za hrabrost pokazanu u ratu Kraljevina SHS odlikovala je Zlatnom medaljom za hrabrost, Karađorđevom zvezdom i Albanskom spomenicom.

O Flori Sends tada su pisale i engleske novine, bila je medijska senzacija jer ženama u zapadnoj Evropi nije bilo dozvoljeno da se bore i da budu na prvoj liniji fronta.
 
Dr Božica Mladenović
Filozofski fakultet u Nišu
         
 
 
 
 
 
 
photoFOTOGALERIJA