Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 

Srpska vojska na Krfu



Srpska vojska na Krfu
januar–april 1916.
 
Nakon što su saveznici doneli odluku da celokupna srpska vojska sa Albanskog primorja bude prebačena na grčko ostrvo Krf, francuske vojne snage su 7. januara 1916. zauzele to ostrvo. Desetak dana kasnije na ostrvo Krf stigli su i prvi srpski vojnici.

Vojnici su se u početku iskrcavali na Guviju i ostrvo Lazaret, odakle su po obavljenom lekarskom pregledu prebacivani na Krf. Bolesni i iznemogli odvajani su i upućivani na ostrvo Vido, u blizini grada Krfa.

Prvi transport regruta, dečaka starosti od 17 do 19 godina, stigao je na Vido 18. januara 1916. godine. U narednim danima prosečno je dnevno pristizalo od 4.000 do 5.000 ljudi.

Fizički iscrpljeni i bolesni srpski vojnici prvih dana po dolasku na Krf izgledali su izuzetno loše. Mnogi od njih bili su živi kosturi, imali su jedva 30–40 kilograma. U tim danima veliki broj srpskih vojnika stradao je od crevnih i plućnih bolesti. Posle tromesečnog povlačenja i skoro 800 kilometara pređenih peške, organizam više nije mogao da izdrži.

Na malom i kamenitom ostrvu Vido više nije bilo mesta za sahranjivanje srpskih vojnika. Njihova tela prevožena su čamcima i polagana u dubine mora. Tako je nastala Plava grobnica, jedan od najdramatičnijih i najtužnijih trenutaka srpske istorije.

Na grčkom ostrvu Krf umrlo je oko 7.000 srpskih vojnika. To su bile poslednje žrtve Albanske golgote.

No uz dobru klimu i redovnu hranu srpski vojnici su se vrlo brzo oporavljali. Ponovo se čuo korak i marš vojničkih cokula. U logorima se igralo srpsko kolo. Krfskim maslinjacima odzvanjale su srpske pesme. „Tamo daleko”, jedna od najlepših srpskih pesama, nastala je na Krfu.

Oporavljena i reorganizovana srpska vojska već polovinom aprila 1916. godine započela je s prebacivanjem na Solunski front, a samo nekoliko meseci kasnije odnela je i prvu pobedu i vratila deo oduzete teritorije.
 

Dr Aleksandar Životić
Filozofski fakultet u Beogradu
 
 
 
 
photoFOTOGALERIJA