Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 

Bitka na Kajmakčalanu



 
Bitka na Kajmakčalanu
avgust–septembar 1916.
 
Posle reorganizacije srpske vojske na Krfu i Bizerti, krajem aprila 1916. godine, otpočelo je njeno prebacivanje na poluostrvo Halkidiki u blizini Soluna. Tu je 129.000 srpskih vojnika trebalo da primi artiljeriju, stoku i drugu opremu, a potom da posedne centralni deo fronta od Vardara do Lerina.

Srpska vojska još nije stigla da se rasporedi na dodeljene položaje, a otpočela je iznenadna bugarska ofanziva iz pravca Bitolja prema Ostrovskom jezeru, Lerinu i Vodenu. Posle pretrpljenih velikih gubitaka bugarska vojska morala je da se zaustavi 27. avgusta. Tih dana vodile su se borbe koje će ostati upamćene kao Gorničevska bitka.

Posle tih uspeha srpska vojska krenula je dalje. Trećoj armiji stavljeno je u zadatak da zauzme masiv Kajmakčalana, koji je bio veoma bitan za dalje ofanzivne akcije.

Zauzimanje utvrđenog vrha Kajmakčalana, nadmorske visine 2.525 metara, koga su Bugari prozvali „Borisov grad”, a Srbi „Kapija slobode”, plaćeno je velikim žrtvama. Artiljerija je i ovog puta krčila put pešadiji. Drinska divizija vodila je 25. septembra 1916. žestoke borbe sa bugarskom vojskom. Kajmakčalan je osvojen, ali Bugari su krenuli u kontranapad. U noći 26. septembra vođene su krvave borbe, borbe na bajonet, prsa u prsa. Iscrpljena Drinska divizija nije mogla da sačuva stečeno, pa su se Bugari ponovo utvrdili na položaju. Srbi su ojačavali snage i krenuli u novi napad i bugarska vojska je 30. septembra definitivno proterana sa vrha Kajmakčalana. Prvi su kotom ovladali dobrovoljci, četnici vojvode Vuka Popovića. Narednih dana vodile su se borbe za osvajanje okolnih visova. Padom Sive stene sve bugarske nade su srušene i oni su napustili taj deo bojišta. Posle niza borbi, 19. novembra 1916. srpske i francuske snage ušle su u Bitolj. Srpska vojska se posle skoro godinu dana ponovo našla u otadžbini.

U ovim borbama srpska vojska imala je oko 4.800 poginulih i oko 2.000 nestalih vojnika, a iz stroja je izbačeno oko 30.000 boraca.

Bitka za Kajmakčalan je prva velika pobeda reorganizovane srpske vojske, koja je vratila borbeni duh vojnicima. Osvajanjem Kajmakčalana i Bitolja pokazala je da nije uništena, da je i dalje respektabilan faktor na koji se mora računati u budućim vojnim operacijama.

Dr Mile Bjelajac
Institut za savremenu istoriju
photoFOTOGALERIJA