Jezički profili



Nakon polaganja testa po standardu SORS 9435 - STANAG 6001, kandidat dobija oznaku svog jezičkog profila, koji se obeležava sa četiri cifre, od kojih svaka označava nivo sposobnosti upotrebe engleskog jezika za tu pojedinačnu jezičku veštinu i označava se po sledećem redosledu:
Veština A – slušanje
Veština B – govor
Veština C – čitanje
Veština D – pisanje

Ovom broju od četiri cifre prethodi oznaka SLP/SJP (Standardized Language Profile / Standardizovani jezički profil). SJP nije moguće izraziti prosečnom ocenom.

Primer: 
SJP 21+21 označava nivo 2 za veštinu slušanja, nivo 1+ za veštinu govora, nivo 2 za veštinu čitanja i nivo 1 za veštinu pisanja.
Postoji mogućnost i da SJP sadrži cifru 0/0+ (na primer SJP 1110+). To znači da kandidat, za razliku od ostalih veština, ne vlada veštinom pisanja u onoj meri koja ja potrebna da bi se dostigao minimalni propisani standard nivoa 1.
Srpski test STANAG 6001 za engleski jezik ne testira sposobnost upotrebe jezika na nivoima 4 i 5 zato što u VS i MO Republike Srbije, kao i u ogromnoj većini drugih zemalja, ne postoji praktična potreba za kadrovima koji bi ispunjavali standarde tih niova.