Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.11.2020.

Vojnotehnički institut u funkciji jačanja sistema odbrane



Vojnotehnički institut danas obeležava svoj Dan – 3. novembar, kao i 72 godine postojanja i rada. Poštujući propisane mere u vezi sa borbom protiv virusa Kovid-19, praznik se obeležava radno.

U odnosu na prethodne godine, Vojnotehnički institut u ovoj godini nimalo ne zaostaje po broju funkcionalnih zadataka, kao i zadataka modernizacije.

Direktor pukovnik dr Bojan Pavković ističe da je u naoružanje i vojnu opremu Vojske Srbije tokom 2020. godine usvojeno 10 sredstava iz razvoja VTI, a kada je reč o završnim ispitivanjima, do sada je od početka godine na završna ispitivanja predato 19 sredstava.

- Ministarstvo odbrane nastavilo je da podržava VTI i fabrike odbrambene industrije Srbije da unapređuju svoje kapacitete za razvoj savremenog naoružanja i vojne opreme. Rezultati toga pokazani su na nedavno izvedenoj združenoj taktičnoj vojnoj vežbi sa bojevim gađanjem Vojske Srbije „Sadejstvo 2020“ – napominje pukovnik Pavković.

Posebno ističe činjenicu da je i ove godine nastavljeno sa podmlađivanjem kadra, a ono što ohrabruje je da je broj novoprimljenih  u poslednje tri godine u porastu.
 
- Tokom godine oglašeno je ukupno 105 radnih mesta, pri čemu se očekuje prijem 88 lica, od toga 36 istraživača sa visokom stručnom spremom. Vraćena je i dobra praksa stipendiranja učenika i studenata koji se školuju na određenim deficitarnim programima, koji su neophodni za razvoj NVO. Do kraja oktobra ove godine bio je rok za prijavu na novi konkurs za dodelu 34 studentske stipendije u školskoj 2020/2021. godini - za 14 studenata master i 20 studenata osnovnih akademskih studija – iz oblasti mašinskog inženjerstva, kao i elektrotehničkog i računarskog inženjerstva. To je način da VTI u značajnoj meri popravi starosnu strukturu, dobije novu energiju kroz angažovanje talentovanih mladih ljudi – naglašava pukovnik Pavković.
 
Vojnotehnički institut je sredinom oktobra uspešno realizovao deveti međunarodni naučno-stručni skup OTEH 2020, prvi put po ”on-line” konceptu, s obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju. Osim iz Srbije, među ukupno 97 prihvaćenih radova, bilo je i 23 radova od autora iz 13 stranih zemalja.

Ova naučno-istraživačka ustanova može se pohvaliti i visokim rejtingom svog časopisa „Scientific Technical Review“ („Naučno-tehnički pregled“) koji izlazi već 70 godina. Tim povodom Ministarstvo odbrane dodelilo je ove godine Vojnotehničkom institutu Zlatnu plaketu Ministarstva odbrane, kao znak priznanja za doprinos ostvarivanju zadataka iz nadležnosti Vojske Srbije i Ministarstva odbrane.
 
photoFOTOGALERIJA