Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.10.2020.

Državna komemorativna svečanost na stratištu u Jajincima



U Memorijalnom parku u Jajincima danas je održano komemorativno okupljanje posvećeno Danu sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja i očuvanju dostojanstvenog sećanja na više desetina hiljada žrtava u Drugom svetskom ratu na ovom stratištu kod Beograda.

Državnu komemorativnu svečanost predvodila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić koja je položila venac i upisala se u Spomen-knjigu.

Premijerka Brnabić u svom obraćanju istakla je da “braneći nezavisnost, slobodu i interese Srbije, sledimo primere predaka i ispisujemo još jedno poglavlje u slobodarskoj istoriji naše zemlje”. Premijerka je naglasila da nastavljamo samouvereno da čuvamo antifašitičke vrednosti i da “plamen slobode Srbije nastavlja i nastaviće večno da živi".

Posle ceremonije polaganja venaca, skupu se obratio i predsednik Udruženja „Jasenovac“ Milinko Čekić koji je preživeo ustaški logor.

Komemorativnom skupu prisustvovali su ministri u Vladi Srbije, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, pukovnik Željko Gavrilović, zamenik komandanta Garde Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda, diplomatskog i vojno-diplomatskog kora, romskih i jevrejskih organizacija, nekadašnji zatočenici logora smrti tokom Drugog svetskog rata, ratni veterani.

Jajinci su najveće mesto stradanja u Drugom svetskom ratu u Srbiji, jer su nacisti od 1941. do 1944. godine na tom mestu ubili više od 60.000 ljudi - Srba i Jevreja, pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta, antifašista i onih koji se nisu mirili sa okupacijom zemlje i pružali otpor okupatoru.

Memorijalni park u Jajincima, u okviru kog se nalazi i spomenik stradalima, otvoren je 20. oktobra 1964. godine, povodom dve decenije od ulaska partizanskih snaga u Beograd.