Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.09.2020.

Ministar Vulin: Istina o Drugom svetskom ratu je samo jedna i samo su jedni pobednici



- Na današnjoj konferenciji govorili smo i o Drugom svetskom ratu, i iskazano je veliko poštovanje prema Srbiji i njenoj žrtvi. Potpisali smo Deklaraciju kojom se obavezujemo i pozivamo svet da prestane da menja, da pokušava da menja istoriju, jer istorija o Drugom svetskom ratu i istina o Drugom svetskom ratu je samo jedna i samo su jedni pobednici u Drugom svetskom ratu i samo su jedni poraženi – izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon zajedničke sednice ministara odbrane država učesnica Zajednice nezavisnih država (ZND), država članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) na kojoj je učestvovao kao počasni gost na poziv ministra odbrane Ruske Federacije generala armije Sergeja Šojgua.

Ministar Vulin je naglasio da “mi ne dopuštamo da se izjednače pobednici i poraženi i ne možemo i nećemo da prihvatimo da je Vermaht i Crvena armija isto”.

- Mi ne možemo i nećemo da prihvatimo da bilo ko zaboravi koliko je srpski narod doprineo pobedi nad nacizmom. Takođe, veoma smo zahvalni Crvenoj armiji i sećanju na borbu koju su vodili sa jugoslovenskim partizanima za oslobođenje naše zemlje, ali tražimo od celog sveta da to nikada ne zaboravi i da zbog dnevne politike i slabljenja starih saveza pokuša da promeni istoriju. Nismo svi isti, ne možemo svi biti isti, oni čiji su preci kukavički odlučili da budu na strani Hitlera, mogu da se ljute na svoje pretke, ali ne mogu da oduzmu pravo nama da budemo ono što jesmo, da budemo pobednici – poručio je ministar Vulin.
 
videoVIDEOGALERIJA
04.09.2020
mp4 (90,47 MB)
Izjava ministra Vulina