Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.08.2020.

Ministar Vulin: O izviđačkim četama se posebno vodi računa



Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković obišli su danas pripadnike izviđačke čete 20. komandnog bataljona Druge brigade kopnene vojske, koji na planini Goč kod Kraljeva realizuju obuku u posebnim uslovima.

- Izviđačke jedinice su veoma važan deo naše Kopnene vojske. Ovo su spremni, dobro obučeni i veoma pripremljeni borci koji su u stanju da idu daleko u neprijateljsku teritoriju, da donesu informacije i ispune baš svaki zadatak koji se pred njih postavi. Upravo zbog toga o njima se posebno vodi računa, da imaju drugačije uniforme, drugačiju opremu. Trudimo se da obezbedimo odgovarajuće stimulacije da bi bili zadovoljni i da bi bili motivisani da rade zaista težak i zahtevan posao - izjavio je ministar Vulin nakon obilaska.

Fizička sprema koju pripadnici izviđačkih jedinica evidentno poseduju nije jedino što je potrebno kako bi uspešno izvršavali zadatke, naglašava ministar Vulin i dodaje da je osim toga potrebno znanje, uporan i mukotrpan rad na obučavanju i neprekidno učenje.

- Svi pripadnici Vojske Srbije uvek se obučavaju i uvek opremaju, ali pripadnici jedinica kakve su izviđači pokazuju nam svima koliko se može uraditi kada ste motivisani, kada imate dobre starešine i kada volite svoj poziv - rekao je ministar Vulin.

Komandir izviđačke čete u 20. komandnom bataljonu Druge brigade kopnene vojske major Srđan Svilar objašnjava koji segmenti obuke su prikazani tokom današnjeg obilaska.

- Na prvoj radnoj tački prikazali smo obuku u borenju i obuku u gađanju nožem. Na drugoj radnoj tački pokazali smo taktičku obuku specijalnih dejstava i rad izviđačke grupe, a na trećoj tački prikazali smo sadržaje samostalne ishrane u prirodi - rekao je major Svilar, dodavši da se za vreme obuke u posebnim uslovima leti pripadnici izviđačke čete pripremaju za izvršavanje zadataka u otežanim terenskim uslovima i uslovima otežanog snabdevanja hranom i vodom.

Stariji vodnik Ivan Vučković jedan je od pripadnika izviđačke čete koji je demonstrirao kako u prirodi doći do namirnica za ishranu i kako se te namirnice pripremaju i čuvaju.

- Prilikom prikupljanja podataka treba da boravimo na neprijateljskoj teritoriji, a ukoliko nam tada logistika nije dostupna, sami moramo da vršimo pripremu hrane. Na radnoj tački koja se naziva samostalna ishrana u prirodi pokazali smo kako se vrši termička obrada hrane koju smo uhvatili. Vidimo da se suši, dimi, peče hleb… Od biljaka smo pripremili veliki broj napitaka i čajeva koji služe za jačanje imuniteta i okrepljenje organizma, kako bismo nastavili izvršenje zadatka. Od životinja pripremali smo razne vrste zmija, otrovnica i one koje nisu otrovne, žaba, riba, rakova, puževa, a postavljanjem zamki i srna, zečeva, fazana i insekata koje možemo koristiti za ishranu - rekao je stariji vodnik Vučković.

O opremi koju koriste pripadnici izviđačke čete, koja je danas prikazana, govorio je stariji vodnik prve klase Ivan Radosavljević.

- Predstavili smo optoelektronska sredstva novije generacije, koja smo dobili u skorije vreme, među kojima je i dron. Prikazali smo i sredstva koja su već neko vreme na upotrebi u izviđačkoj četi, a koja pripadnici Druge brigade kopnene vojske koriste tokom izvršavanja svakodnevnih, redovnih zadataka, a posebno u toku izvršavanja zadataka u Kopnenoj zoni bezbednosti. Sredstva su veoma pouzdana i pružaju nam kvalitetno prikupljanje obaveštajnih podataka koje dalje prosleđujemo pretpostavljenoj komandi konkretno - ističe stariji vodnik prve klase Radosavljević i navodi da su neka od tih sredstava termovizijska kamera, spoter, dnevno-noćni laserski daljinomer i pasivne naočare.

Obilasku pripadnika izviđačke čete prisustvovao je i načelnik štaba Komande Kopnene vojske brigadni general Željko Tramošljika.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.08.2020
mp4 (85,67 MB)
Izjava ministra Vulina
25.08.2020
mp4 (48,33 MB)
Izjava majora Srđana Svilara
25.08.2020
mp4 (56,67 MB)
Izjava starijeg vodnika prve klase Ivana Radosavljevića
25.08.2020
mp4 (90,59 MB)
Izjava starijeg vodnika Ivana Vučkovića
25.08.2020
mp4 (349,14 MB)
Obilazak