Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.04.2020.

Ministar Vulin: Važno je bilo i kada je pomoć došla




Hvala Narodnoj Republici Kini, hvala Ruskoj Federaciji, hvala Turskoj, hvala Evropskoj uniji. Zahvaljujem onako kako je pomoć stizala. Zahvaljujem po vremenu kada je stizala. Veoma sam zahvalan Evropskoj uniji što je sada omogućila da možemo da kupujemo njihove medicinske proizvode, hvala im. Pretpostavljam da sada imaju dovoljno, bilo je potrebno njima, sada su se setili nas, kupićemo kada budemo mogli, ali priznajem da mi je bilo veoma važno kada je došla kineska pomoć u trenutku kada je bilo najteže. I važno mi je bilo kada je došla ruska pomoć u trenutku kada je bilo najteže. Pomoć se nekada meri i po tome kada je pošaljete. Ne samo kolika je, već i kada je stigla - rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin na sednici Narodne skupštine Republike Srbije.
 
On je istakao da građani Srbije glasaju za političke partije koje imaju jasan evropski put i da tu nema nikakve dileme i dodao da Vlada, čiji je član, ima jasnu politiku kada je u pitanju Evropska unija.
 
- Ne radim protiv takve politike. Moji stavovi su moji stavovi i imam pravo da kažem da sam zahvalan i Narodnoj Republici Kini i Ruskoj Federaciji i Turskoj, svakome ko nam je pomogao i neću da se izvinjavam zbog toga. Nemam razloga da se izvinjavam zbog istine, to je istina. Ja sam euroskeptik, kao Boris Džonson, kao Salvini, kao Sarkozi, euroskeptik kao mnogi Evropljani, a citat o smrti evropske solidarnosti nije prvi put izgovoren u Srbiji. Izgovoren je i u Austriji i u mnogim drugim zemljama i pitajte građane Italije šta misle o evropskoj solidarnosti i kako se u Španiji pokazala ta evropska solidarnost – poručio je ministar odbrane naglasivši da ne želi nikome da „soli pamet“.
 
- Želim da Srbija bude toliko napredna i jaka da je svako želi pa i Evropska unija, ali da li je istina da nam je prvo pomoć stigla iz Kine i Ruske Federacije – jeste, odatle je stigla. Da li za to treba da budemo zahvalni – treba. Da li sam zahvalan Evropskoj uniji na svakom vidu pomoći – jesam. Ali, nemojte tražiti od mene da se pravim da nam niko drugi nije pomogao kada nam jeste pomogao i pomogao je kada jeste bilo najteže i najpotrebnije, a stigla je pomoć iz zemalja koje se žestoko bore s krizom. Nadam se da je Evropska unija zahvalna predsedniku Vučiću i Srbiji za pomoć koju je poslao. Nadam se da je Evropska unija zahvalna zbog pomoći koja je stigla u Italiju, zbog pomoći koju je predsednik Vučić ponudio i drugim zemljama Evropske unije. Srbija je dovoljno jaka da može to da uradi – istakao je ministar Vulin.