Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.04.2020.

Ministar Vulin: Ponosni smo na naše heroje sa Košara i Paštrika




- Do 2012. godine kada je Aleksandar Vučić postao ministar odbrane nismo znali šta su Košare i nismo čuli za Košare, a za Paštrik smo još manje čuli. Nismo ni znali da je NATO pakt pokušao kopnenu intervenciju da uđe u Republiku Srbiju i nismo znali koliko je šiptarske pešadije pušteno na naše ljude, a za 108 pognulih na Košarama nismo ni čuli do tada - izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin gostujući u jutarnjem programu TV Happy, odgovarajući na novinarsko pitanje o obeležavanju godišnjice bitke na Košarama, koje je obeleženo polaganjem venaca.
 
Nismo čuli, podsetio je ministar odbrane, ni za potpukovnika Dragutina Dimčevskog koji je nakon ranjavanja komandanta 53. bataljona, od prvog dana preuzeo bitku na Košarama i vodio je do 14. juna, dodajući da nismo znali ni za Tibora Cernu, za koga je predsednik Vučić naredio da se podigne spomenik.
 
Ministar odbrane je istakao da smo se svih tih ljudi stideli i čuvali smo se da „ne uvredimo NATO pakt time što ćemo se sećati kako smo se borili“. Od kako je Aleksandar Vučić 2012. godine postao ministar odbrane, mi se sećamo svih tih vojnika, jer je sećanjem na heroje, kako je istakao ministar odbrane, vraćeno samopoštovanje kod naše vojske.
 
Aleksandar Vučić je prvi visoki funkcioner države Srbije koji je javno rekao da je to bila NATO agresija, istakao je ministar Vulin, dodajući da je pravo pitanje zašto godišnjica bitke na Košarama nije obeležavana do 2012. godine.
 
Upitan da prokomentariše odnos prema ratnim generalima iz tog perioda, koji su osuđeni za komandnu odgovornost, ministar Vulin je istakao da je ponosan što je generala Vladimira Lazarevića dočekao iz Haga. Izrazio je i nadanje da će general Nebojša Pavković biti uskoro pušten na slobodu. Ali iako nije na slobodi, general Pavković se i danas, svojim knjigama, naglasio je ministar Vulin, bori protiv NATO agresije i za Republiku Srbiju.
 
- Mi smo ponosni na te ljude, jer su branili svoju zemlju i branili su je na vojnički način i nisu činili zločine. Ako su Naser Orić i Ramuš Haradinaj na slobodi, ko sme da pita generala Lazarevića zašto govori – naglasio je ministar Vulin, dodajući da je reč o heroju koji je svoja dva sina poslao na ratište u vreme kada je bio komandant Prištinskog korpusa.
 
Bitke na Košarama i Paštriku su bitke u kojima smo čuvali nezavisnost naše zemlje i nismo dozvolili da šiptarska pešadija pod komandom NATO pakta uđe na teritoriju naše zemlje, istakao je ministar odbrane, dodajući da o značaju tog poduhvata svedoči i činjenica da i stranci žele da znaju više o tome kako je to učinjeno.
 
Ministar Vulin je podsetio da kada su generali Lazarević i Diković o NATO agresiji govorili na Vojnoj akademiji, pred više stotina kadeta, rekli su da nisu verovali da će ikada biti u prilici da na poziv države govore o svemu tome pred vojnicima, jer su naučili da ih „dosovci“ isporučuju, vređaju i kriju.
 
- Oni su danas, iako su u penziji, poštovani pripadnici Vojske Srbije i ponosni smo na njih - poručio je ministar Vulin.