Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.10.2019.

Ministar Vulin sa učenicima Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole




Ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio je danas Internat Vojne gimnazije i učenike Srednje stručne vojne škole, gde su mu starešine i učenici tih vojnih škola predstavili sportske i akademske uspehe koje su ti najmlađi pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije postigli u prethodnom periodu.

Ministar Vulin, je nakon prezentacije i razgovora, istakao je da je pogrešnom i štetočinskom odlukom, 2005. godine, Vojska ukinula Srednje stručne vojne škole.

- Sačuvali smo vazduhoplovstvo, sačuvali smo tehniku, ali smo planski ukinuli sebi mogućnost da školujemo one koji će se o vazduhoplovstvu i tehnici brinuti. Srećom, 2015. godine, ta odluka je promenjena, i sada smo već imali i prvu generaciju onih koji su se odškolovali u Srednjoj stručnoj vojnoj školi i koji su već počeli da rade u Vojsci Srbije – naglasio je ministar Vulin.

Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane će učiniti sve, poručio je ministar Vulin, da srednjoškolska obrazovna baza Vojske Srbije bude što šira, da primimo što više dece i da im obezbedimo što bolje uslove za školovanje.

- Imali smo prilike da razgovaramo sa decom koja pobeđuju mnogo starije od sebe, mnogo obučenije od sebe, zato što su – vojnici, zato što su prihvatili da uvek idu na pobedu, zato što daju sve od sebe i zato što za njih nema nerešivih problema i nema pitanja na koja nemaju odgovor. Ova deca su izabrala da budu deo sistema Vojske Srbije i ova deca su izabrala da uđu u sistem koji će od početka do kraja brinuti o svakom od njih – istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, svi koji postanu deo sistema Vojske Srbije, svi koji dođu da se školuju u Vojnu gimnaziju ili Srednju stručnu vojnu školu, mogu da budu sigurni da će sistem brinuti o njima.

- Prošla su vremena kada smo uništavali sistem, kada smo ukidali mogućnost da se ova deca školuju, napreduju i da ostanu u vojsci. Ovo su vremena u kojima je sistem ponovo uspostavljen i ovo su vremena u kojima vojska ponovo brine o svojima – zaključio je ministar Vulin.

Obraćajući se u ime svih zaposlenih u Vojnoj gimnaziji i Srednjoj stručnoj vojnoj školi, načelnik Vojne gimnazije kapetan fregate Miroslav Ćitić, uz podsećanje na misiju tih vojnoobrazovnih ustanova kao i na nastavni plan i program, posebno se osvrnuo i na vannastavni vaspitno - obrazovni rad koje te škole neguju. On je istakao da je u Vojnoj gimnaziji i SSVŠ organizovano više kurseva, klubova i sekcija, u kojima učenici, godinama unazad ostvaruju značajne rezultate.

Poslednji u nizu uspeha, dodao je on, ostvarila je najmlađa sekcija u SSVŠ „Vojni radio klub“, koji je na nedavno održanom „Kupu Radovan Medić“, osvojio ekipno prvo mesto.

Kapetan fregate Ćitić je, takođe, naglasio da su učenici Vojne gimnazije i SSVŠ ostvarili i zapažene rezultate i na Novosadskom maratonu, takmičenjima u orijentiringu, kao i na humanitarnom turniru „Volim decu – igram za Zvečansku“, a učenici sa najboljim rezultatima bili su u prilici da ministru odbrane kažu nešto više o postignutim uspesima.

Načelnik Vojne gimnazije posebno je zahvalio Ministarstvu odbrane, Univerzitetu odbrane i Vojnoj akademiji što su prepoznali značaj srednjoškolskog obrazovanja, pa  učenici Vojne gimnazije i SSVŠ učestvuju na sportskim i akademskim manifestacijama uz svoje starije kolege iz sistema.

U ime ekipe „Vojnog radio kluba“ o svojim utiscima nakon ekipne pobede na takmičenju „Kup Radovan Medić“, takmičenju u radio-goniometriji koje je održano 24. oktobra govorio je učenik SSVŠ Petar Roganović. On je podsetio da je to četvrto takmičenje na kojem su kao ekipa učestvovali, kao i da su na sva četiri odneli pobedu.

To je takmičenje na kome učestvuju klubovi iz regiona i ostalih evropskih država. Pobeda nam je i značajnija, jer su na takmičenju učestvovali i takmičari sa višegodišnjim iskustvom, ali mi smo dobro naučili da brzo odradimo taj smer, pronađemo stanice za kratko vreme i dođemo do cilja – ističe Petar dodajući da ih naredne godine očekuje svetsko prvenstvo na Zlatiboru, za koje se nada da će njihova ekipa, takođe, ostvariti uspeh.

Učenica Jovana Stojković najstariji je učesnik u ekipi „Vojnog radio-kluba“, koja je, takođe, ukazala na uspeh koji su ostvarili na takmičenjima na kojima su učestvovali.

- S obzirom na to da smo mi bili najmlađi na tom takmičenju, pokazali smo da na mladima svet ostaje – naglasila je učenica Jovana.

Današnjoj poseti prisustvovali su i predstavnici Univerziteta odbrane i Vojne akademije, kao i starešine, nastavnici i učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole.

Nedavno je obnovljeno  svih pet spratova u zgradi Interanata Vojne gimnazije, a kompletno su uređene spavaonice, kupatila, prostorije za dnevni boravak i trpezarija. Internat, koji je sagrađen 1978. godine i koji se prostire na više od 10 hiljada kvadratnih metara, ima kapaciteta za smeštaj 516 učenika Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
29.10.2019
mp4 (116,19 MB)
Izjava ministra Vulina
29.10.2019
mp4 (91,01 MB)
Izjava učenika Petra Roganavića
29.10.2019
mp4 (33,06 MB)
Izjava učenice Jovane Stojković
29.10.2019
mp4 (204,66 MB)
Poseta