Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.09.2019.

Izašao je novi broj „ODBRANE“



U najnovijem broju magazina „Odbrana” posebnu pažnju poklanjamo uspehu predstavnika Vojske Srbije na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji, održanim u deset zemalja, na 21 poligonu, koji su se borili u tri discipline – „Vojni reli”, „Tenkovski biatlon” i „Snajperska granica”.  Osvajanjem zlatne medalje u gađanju iz snajperske puške desetar Ivan Obrenović iz Specijalne brigade VS ostvario je najbolji rezultat u redovima naših predstavnika, dok su takmičari u „Vojnom reliju”, koji su ostvarili treće mesto, zajedno sa ekipom iz Belorusije, bili samo za korak iza. Posle uspeha u polufinalnim trkama, naši tenkisti su u finalu, u konkurenciji 23 ekipe, osvojili respektabilno osmo mesto. Na Festivalu nacionalne kulture, organizovanom tokom Međunarodnih vojnih igara, učestvovali su i predstavnici Umetničkog ansambla „Stanislav Binički”, koji su u kategoriji instrumentalnih kompozicija osvojili drugo mesto.
 
Povodom 180 godina od osnivanja saniteta zasluženu pažnju poklonili smo neizmernom zalaganju stotina i hiljada požrtvovanih vojnih medicinara, koji su, iz generacije u generaciju, spasavali živote neustrašivih ratnika i boraca srpske vojske na frontovima širom Balkana, svuda gde su branili slobodu i čast srpskog naroda. Nismo zaboravili ni nesebičnu pomoć prijatelja i saveznika iz brojnih zemalja. Posle svih iskušenja, zabeleženih i proživljenih tokom poslednja dva veka, a posebno u doba ratova i razarajućeg tifusa 1915. godine, srpski vojni sanitet u svetu danas uvažavaju zbog multidisciplinarnog pristupa i visoke stručnosti u svim granama medicine, farmacije, stomatologije i veterine, a kompleksni hirurški zahvati i najnovije metode u lečenju bili su i ostali njegov prepoznatljiv znak.
 
Posle skoro tri decenije zanemarivanja planskog osposobljavanja mladih za odbranu zemlje i efikasno ponašanje u uslovima narušene bezbednosti, učenici završnih razreda srednjih škola u Srbiji imaće priliku da na fakultativnim časovima odeljenjskih starešina i ove godine sistematično stiču osnovna znanja o sistemu odbrane. Već se pokazalo da tokom nastave o odbrani i zaštiti učenici razvijaju osećaj pripadnosti državi i utiču na stvaranje sigurnijeg društva, koje neguje tradiciju i istinske vrednosti. Nastojanja Vojske da buduće generacije ne ostanu „nepismene” kada je reč o tim značajnim oblastima naše svakodnevice, svakako zaslužuju prostor u magazinu „Odbrana“.
 
Povodom Dana avijacije donosimo priču brigadnog generala Željka Bilića, prvog čoveka Saveta roda, koji ističe da tehnički najsloženiji i najzahtevniji rod svake, pa i naše vojske, posle mnogo godina, ponovo širi krila. Odluka da se nabave avioni MiG-29 bila je pravovremena, višestruko značajna i korisna. Sada imamo eskadrilu aviona MiG-29, remontovanih, uskoro i modernizovanih i naoružanih najmodernijim vazduhoplovnim naoružanjem. Tako opremljena eskadrila lovačkih aviona sposobna je da 24 sata, svih 365 dana u godini, izvršava svoj najvažniji zadatak, odnosno da zaštiti vazdušni prostor iznad Srbije.
 
Potražili smo i odgovor na pitanje zašto je napušten Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kratkog dometa. Koliko je naša zemlja ugrožena posledicama NATO bombardovanja, objašnjava nam i Miloje Nešić, producent potresnog filma „Eksperiment naživo”, koji ističe da je NATO za vazdušne nalete tokom agresije na Srbiju i Crnu Goru potrošio kiseonika koliko bi potrošila sva živa bića u Srbiji za 50 godina. Reč je o 350.000 tona kerozina, a u gađanju rafinerija i civilnih i vojnih skladišta goriva izgorelo je još 150.000 tona, ukupno 500.000 tona.
 
Da je srpski vojnik istinski heroj Velikog rata, dokazuje profesor dr Aleksandar Životić, koji podvlači da je iz nekih krajeva naše zemlje tada mobilisano više od 90 odsto vojno sposobnog muškog stanovništva. Žrtva srpskog naroda podneta na oltar slobode za četiri ratne godine nesrazmerna je, ne samo ukupnoj nacionalnoj populaciji, već i drugim nacijama, učesnicama Prvog svetskog rata.
 
U rubrici Kultura donosimo intervju s Nenadom Jankovićem. Dr Nele Karajlić opominje nas da je zaborav, zapravo, „lek za stid” i da nam savest, često, ne dâ mira, čak ni onda kad ostavljamo utisak mirnoće. Mnogo toga se promenilo, mnogo će se tek promeniti, ali se cena našeg (ne)delanja uvek ispostavi. Pa i onda kad mislimo da smo zaboravili.
 
Na kraju, u ovom broju „Odbrane”, na čak 12 stranica, donosimo konkurse i oglase za veliki broj novih radnih mesta u sistemu odbrane.