Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.05.2019.

Film "Ratne priče sa Paštrika" sinoć gledalo više od milion ljudi




Igrano-dokumentarni film "Ratne priče sa Paštrika", snimljen u koprodukciji Ministarstva odbrane - Vojnofilmskog centra "Zastava film" i Radio televizije Srbije, a koji je emitovan na RTS-u na dvadesetogodišnjicu početka bitke, bio je najgledaniji televizijski sadržaj u jučerašnjem danu.

Na Prvom programu RTS-a film je gledalo 1.264.000 ljudi, odnosno svaki treći gledalac televizije u Srbiji. Na RTS-ovom Jutjub kanalu, za manje od 24 sata od televizijske premijere, film o jednoj od presudnih bitaka za zaustavljanje kopnene intervencije NATO agresora na našu zemlju 1999. godine, već ima više od 20.000 pregleda.

Film "Ratne priče sa Paštrika", autorke Slađane Zarić, jedinstveno je svedočanstvo o herojskoj borbi pripadnika naše vojske u odbrani otadžbine 1999. godine. Nastao je na osnovu autentičnih arhivskih video snimaka i svedočenja više od 30 sagovornika. Igrane scene u filmu predstavljaju rekonstrukciju događaja na osnovu sećanja učesnika bitke - oficira, vojnika, rezervista i dobrovoljaca, pripadnika 549. motorizovane brigade.

Bitka na Paštriku trajala je od 26. maja do 14. juna. Vojska Jugoslavije je na Paštriku branila teritoriju SRJ od kopnene ofanzive koju su iz pravca Republike Albanije ka Kosovu i Metohiji pokušali da izvedu teroristi OVK u saradnji sa regularnim jedinicama Vojske Albanije, potpomognuti intenzivnim bombardovanjem od strane NATO avijacije. Cilj bitke, kao i na Košarama, bilo je spajanje snaga OVK iz Albanije sa snagama OVK koje su se nalazile na teritoriji Kosova i Metohije.

Vojska Jugoslavije je u bici na Paštriku ostala neporažena i nanela je ogromne gubitke neprijatelju. Povlačenje sa odbrambene linije Paštrika počelo je tek nakon potpisivanja Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu. U borbama na Paštriku poginulo je 26 pripadnika Vojske Jugoslavije, dok su gubici neprijatelja bili 20 puta veći.

I dokumentarni film "Ratne priče sa Paštrika", kao i film "Ratne priče sa Košara", pre televizijske premijere prikazan je učesnicima bitke i novinarima u Domu garde na Topčideru.

Podsetimo, film o herojima sa Košara, u premijernom prikazivanju na RTS-u, gledalo je milion i po ljudi, u reprizi 1.200.000, a posle nešto više od mesec dana na Jutjubu taj film ima više od 1.500.000 pregleda.