Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.05.2019.

TV premijera „Ratne priče sa Paštrika“




Nakon premijernog prikazivanja u Domu Garde, dokumentarno-igrani film „Ratne priče sa Paštrika“, biće premijerno prikazan i na televiziji, u nedelju 26. maja 2019. godine, od 21 čas, na Prvom programu RTS-a.

Film „Ratne priče sa Paštrika“, autorke Slađane Zarić, nastao u koprodukciji Radio-televizije Srbije i Ministarstva odbrane – Vojnofilmskog centra „Zastava film“, jedinstveno je svedočanstvo o herojskoj borbi pripadnika naše vojske u odbrani otadžbine 1999. godine.

Na današnji dan pre 20 godina počela je bitka na Paštriku, u kojoj su snage Vojske Jugoslavije od 26. maja do 14. juna branile teritoriju SR Jugoslavije od kopnene ofanzive, koju su iz pravca Republike Albanije ka Kosovu i Metohiji pokušali da izvedu UČK teroristi u saradnji sa regularnim jedinicama Vojske Albanije, potpomognuti intenzivnim bombardovanjem od strane NATO-a.                                             

Kad je postalo jasno da ofanziva na Košarama nije dala rezultate i da u tom rejonu ne mogu da probiju odbranu Vojske Jugoslavije, počeo je napad terorista na planinu Paštrik. Cilj, kao i na Košarama, bio je spajanje UČK snaga iz Albanije sa UČK snagama koje su se nalazile na teritoriji Kosova i Metohije.

Vojska Jugoslavije je u bici na Paštriku ostala neporažena i nanela je ogromne gubitke neprijatelju. Povlačenje sa odbrambene linije Paštrika počelo je tek nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma. U borbi na Paštriku, poginulo je 26 pripadnika Vojske Jugoslavije, dok su gubici neprijatelja bili gotovo 20 puta veći.

Dokumentarno-igrani film „Ratne priče sa Paštrika“ nastao je na osnovu autentičnih arhivskih snimaka i svedočenja više od 30 sagovornika. Igrane scene u filmu predstavljaju rekonstrukciju događaja na osnovu sećanja oficira, vojnika, rezervista i dobrovoljaca, pripadnika 549. motorizovane brigade, koji su učestvovali u bici.


U nastavku je link za preuzimanje najavnog spota: https://www.youtube.com/watch?v=TYkNy_m8ne8