Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.04.2019.

Ministar Vulin: Zahvaljujući borcima sa Košara sprečena je kopnena intervencija agresora



Komentarišući sinoćnu premijeru dokumentarno-igranog filma „Ratne priče sa Košara“, ministar Vulin je u Jutarnjem programu TV „Pink“ izjavio da je država smogla snage da posle 20 godina snimi film o junacima, koji do 2012. nisu smeli da govore o svom učešću u borbama na Košarama.

- Nisu smeli da pričaju o tome. To je vređalo one koji su hteli našu vojsku da uvedu u NATO i koji su hteli da srpska vojska prestane da bude ono što je bila – rekao je ministar odbrane, zahvalivši predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću što je njegov prvi predsednički potez bilo podizanje spomenika Tiboru Cerni, junaku sa Košara.

Prema njegovim rečima, taj spomenik bio je putokaz nakon kojeg je usledio film o Kašarama.

- To je spomenik tim beskrajno hrabrim ljudima. Nikada više nećemo dozvoliti da nam drugi pišu istoriju. Bez tog filma, bez takvih filmova, bez knjiga, bez priča, drugi će nam pisati istoriju – podvukao je ministar Vulin.

On je podsetio da je Ministarstvo odbrane na prošlogodišnjem Sajmu knjiga pokrenulo i ediciju „Ratnik“, u kojoj su sabrana sećanja ratnih komandanata - generala Lazarevića, Pavkovića, Delića i svih onih generala, komandanata i vojnika koji su bili na Košarama i prostoru Kosova i Metohije, braneći nas od NATO agresije.

- Doživeli smo stravičan napad zato što ne sme Srbin da napiše svoju istoriju. Treba neko drugi da mu napiše istoriju, pa za generaciju ili dve da se naša deca stide svojih dedova i pradedova. Da se stide odbrane. Da misle da su neki drugi ljudi bili heroji, a da su „Srbi bili zločinci“ – rekao je ministar odbrane, naglasivši da tako nešto ne smemo dozvoliti nikada više.

Prema rečima ministra Vulina, iako su borci sa Košara zaslužni za sprečavanje kopnene intervencije NATO-a, o toj bici do pre par godina nije se znalo ništa.

- To se krilo. Ćutalo se o tome. Nisu Srbi smeli da budu ono što su bili – veliki, hrabri. Nismo mi pobedili NATO. Suviše su oni veliki, moćni i brojni. Nismo kapitulirali zahvaljujući ovim ljudima, rekao je ministar Vulin, dodavši da je kopnena intevencija NATO zaustavljena zato što je agresor video sa kakvim otporom će se suočiti.