Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.03.2019.

„Otvorena vrata“ za prijem u vojne škole



Konkurs za prijem učenika u Vojnu gimnaziju otvoren je do 15. marta 2019. godine, a konkursi za Srednju stručnu vojnu školu, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije do 31. marta.
 
Vrata vojnih škola otvorena su svake subote dok traju konkursi, za sve zainteresovane kandidate, a sudeći prema poslednjoj suboti interesovanje za prijem u vojne škole je veoma veliko. I to s razlogom.
 
Stanje u Vojsci Srbije menja se na bolje. U budžetu su povećana sredstva za poboljšanje kvaliteta života i radnih uslova u Vojsci i takođe u vojnim školama. Povećana su novčana primanja kako zaposlenih tako i učenika i kadeta, a poseban izazov je ubrzano modernizovanje savremenim naoružanjem i vojnom opremom.

Školovanje je besplatno, uz mogućnost korišćenja odlično opremljenih kapaciteta za vannastavne aktivnosti. Kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta, kao i učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole primaju stipendiju, obezbeđen im je smeštaj i ishrana, a znatno su poboljšani i uslovi smeštaja.
 
Ono što je posebno važno, završetkom vojne škole, polaznicima je zagarantovan posao sa mogućnošću stalnog stručnog i karijernog usavršavanja. Oni koji to žele mogu učestvovovati i u mirovnim operacijama.
 
Biti vojnik u stroju otadžbine oduvek je bila čast. A vezivanjem svoje profesije i životnog poziva za Vojsku Srbije njeni pripadnici znaju i sigurni su da ima ko da misli o njima i njihovim porodicama.
 
Ako se ovome dodaju i drugi razlozi, kao što je porodična tradicija, izazovi vojničkog poziva, ljubav prema uniformi, onda je pokazana zainteresovanost mladih ljudi za vojne škole sasvim razumljiva.

Zainteresovani kandidati mogu videti gde će se školovati i živeti ako subotom od 10.00 do 13.00 časova dođu u Vojnu akademiju, ulica Generala Pavla Jurišića Šturma broj 33. Tokom posete imaće priliku da upoznaju uslove života i rada na Vojnoj akademiji, posete internat kadeta, kabinete i sportske kapacitete.
 
I u Vojnoj gimnaziji, dok traje konkurs za upis, zainteresovani kandidati mogu svake subote od 10 do 13 časova, da dođu u internat Vojne gimnazije u Beogradu, ulica Humska 22, gde će biti upoznati sa uslovima konkursa, života i rada, internatom i ostalim kapacitetima ove škole.
 
Kandidati za upis imaće priliku da razgovaraju sa profesorima, starešinama, kadetima i učenicima o svemu što ih interesuje u vezi školovanja.
 
Vojna akademija ove godine upisaće 183 kadeta, a Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije 25. U Srednju stručnu vojnu školu biće upisano 65 dečaka i devojčica, a u Vojnu gimnaziju 90 učenika oba pola.
 
Pozivamo mlade da konkurišu za prijem u vojne škole, da na vreme podnesu prijavu sa potrebnom dokumentacijom u centrima Ministarstva odbrane na teritoriji stalnog mesta boravka u periodu kada su konkursi otvoreni, i da se što bolje pripreme za prijemni ispit.

Konkursi za prijem objavljeni su u magazinu „ODBRANA“ od 1. februara 2019. godine i na veb sajtu Ministarstva odbrane - www.mod.gov.rs, gde se mogu naći sve informacije o uslovima konkursa i o potrebnoj dokumentaciji.

Linkovi:
 
Konkurs za prijem kandidata iz građanstva za učenike Vojne gimnazije
 
Konkurs za prijem kandidata iz građanstva za učenike Srednje stručne vojne škole
 
Konkurs za prijem kandidata iz građanstva u Vojnu akademiju i Medicinski fakultet
Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane u Beogradu

 
photoFOTOGALERIJA