Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.02.2019.

„Morava“ od danas civilno-vojni aerodrom




- Već se polako izgubila vera da će se od te davne 2010. godine, ovo zaista i desiti, ali kao što ste videli, ovo je Vlada koja ispunjava obećanja i predsednik Aleksandar Vučić je bio veoma jasan da aerodrom u Kraljevu na zadovoljstvo svih Kraljevčana mora da bude otvoren i da mora da bude spreman za civilni saobraćaj. Ovo je sjajna prilika da se Kraljevo i čitav region povežu sa ostatkom sveta, da upoznamo svet sa Kraljevom i sa svim onim što može da ponudi i taj grad i čitav ovaj region i da svi naši ljudi mogu da budu sigurni da će im svet biti bliži, baš kao što ćemo i mi biti bliži svetu – naglasio je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je sa potpredsednicom Vlade Srbije i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović obišao danas kompleks aerodromske zgrade Aerodroma „Morava“ u Kraljevu.

Ministri Vulin i Mihajlović, tom prilikom, prisustvovali su potpisivanju zapisnika između komandanta 98. vazduhoplovne brigade RV i PVO pukovnika Dejana Vasiljevića i direktora preduzeća „Aerodromi Srbije“ Zorana Pavlovića o pregledu i stanju nepokretnosti Aerodroma „Morava“ i zajedno otkrili tablu aerodroma.

Ministar Vulin je izrazio veliko zadovoljstvo što danas može da kaže ono što su građani Kraljeva i čitavog ovog regiona i okruga dugo očekivali i sanjali. Govoreći o značaju za Vojsku Srbije, ministar Vulin je istakao da se ni jedna funkcija ni sposobnost neće umanjiti.

- Ovo će biti civilno-vojni aerodrom, što znači da će 98. vazduhoplovna brigada nastaviti da brine o bezbednosti našeg neba i biti tu da pomogne i sačuva kad god je to potrebno. Svi možemo da budemo sigurni da smo mirni i bezbedni, jer će se Vojska Srbije, zahvaljujući velikom ulaganju resornog ministarstva, čemu posebno želim da zahvalim, omogućiti da imamo lakše uslove, da bolje radimo, i da možemo da letimo baš u svim vremenskim uslovima – istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, stabilnost i sigurnost zemlje je sačuvana i unapređena, a civilima omogućeno da rade, da se razvijaju i stvaraju.

- Ovo je veliki i važan dan za Kraljevo, veliki i važan dan za Srbiju i veliki i važan dan za Vojsku Srbije – poručio je ministar Vulin.

Ministarka Mihajlović, je pre svega, zahvalila ministru Vulinu na ogromnm radu, podršci i pomoći da danas može da se sa ovog mesta kaže da je od petka aerodrom u Kraljevu mešoviti civilno-vojni aerodrom.

- Na današnji dan potpisali smo zapisnike o primopredaji i krećemo da civilni deo aerodroma učinimo tako operativnim da 28. juna možemo da imamo na ovoj pisti avione Boing 737, koji će i da polete i slete odavde – naglasila je ministarka Mihajlović dodajući da je u planu i kargo centar.

Pukovnik Vasiljević istakao je da su pre svega značajna infrastrukturna ulaganja u aerodrom „Morava“ – u manevarske površine, poletno-sletnu stazu, staze za voženje i prihvatne spojnice i ulaganja u svetlosnu signalizaciju i navigacijske uređaje na ovom aerodromu.

- To će nam omogućiti u budućnosti letačku obuku u daleko složenijim uslovima i iskorišćenje ovog aerodroma u punom kapacitetu – naglasio je komandant 98. vazduhopolovne brigade.

Prema planu, do Vidovdana ove godine trebalo bi da budu gotovi svi radovi na mešovitom civilno-vojnom aerodromu koji podrazumevaju produživanje piste, njeno osvetljenje kao i određeni radovi na opremanju putničkog terminala čija je ukupna vrednost oko osam i po miliona evra.

Potpisivanju i obilasku aerodroma „Morava“ prisustvovali su i načelnik raškog okruga Nebojša Simović, gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić i komandant RV i PVO general-major Duško Žarković.

Ministar Aleksandar Vulin i direktor privrednog društva Aerodromi Srbije Pavlović potpisali su 22. februara u Kraljevu ugovor o korišćenju dela aerodroma „Morava“ za civilni vazdušni saobraćaj, čime se i Kraljevo upisalo u mapu gradova Srbije koji imaju civilnu vazdušnu liniju sa svetom.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.02.2019
mp4 (227,37 MB)
Izjava ministra Vulina
27.02.2019
mp4 (61,28 MB)
Izjava pukovnika Vasiljevića
27.02.2019
mp4 (56,34 MB)
Izjava ministarke Mihajlović
27.02.2019
mp4 (268,88 MB)
Pokrivalica