Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.02.2019.

Obeležena 102. godišnjica od Topličkog ustanka



Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić predvodio je danas državnu ceremoniju povodom obeležavanja 102. godišnjice od izbijanja Topličkog ustanka. Ceremonija polaganje venaca održana je kod Spomenika Topličanima palim u ratovima 1912–1918 i žrtvama Narodnog ustanka 1917. godine koji se nalazi u centru Prokuplja.

Prisutnim građanima obratili su se gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović i državni sekretar Zoran Antić.

Organizator ceremonije je Vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Vence na spomenik položili su i odali počast predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, načelnik Topličkog upravnog okruga, gradonačelnik Prokuplja, kao i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

Ustanak koji je krajem februara i početkom marta 1917. godine zahvatio Toplicu, Jablanicu, a proširio se na ostale delove pod bugarskom okupacijom, sastavni je deo oslobodilačke borbe srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. Ustanak je predstavljao produžetak otpora započetog u Srbiji od trenutka kada se srpska vojska povukla preko Albanije i trajao je skoro sve do njenog povratka u otadžbinu.  Bio je to jedini i pravi ustanak u pozadini frontova iza koga su postojale elementarna organizacija i jasna koncepcija borbe za slobodu.