Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.01.2019.

Novinarske nagrade Medija centra „Odbrana“ za 2018. godinu



Na tradicionalnoj svečanosti povodom Dana Medija centra „Odbrana“, 24. januara, svečano će biti uručena Novinarska nagrada „Ivan Marković“ i posebna priznanja povodom 140 godina vojne štampe i objavljivanja prvog vojnog lista „Ratnik“ 1879. godine.
 
Novinarska nagrada „Ivan Marković” dodeljuje se za najbolje medijsko izveštavanje o aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Cilj nagrade jeste podsticanje novinara koji prate aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na kvalitetno izveštavanje u domaćim pisanim i elektronskim medijima, afirmacija i javna verifikacija njihovog stvaralaštva i sećanje na Ivana Markovića, jednog od najdarovitijih vojnih novinara i urednika u listu „Vojska“, koji je 2003. godine iznenada preminuo u 43. godini života.

O dobitniku Novinarske nagrade „Ivan Marković“ odlučuje žiri od pet članova, koji je ovog puta radio u sastavu: pukovnik dr Mihailo Zogović, načelnik Odeljenja za medije Uprave za odnose sa javnošću, dr Radenko Mutavdžić, rukovodilac Grupe za internet Uprave za odnose sa javnošću, potpukovnik Vladimir Počuč, glavni i odgovorni urednik magazina „Odbrana“, potpukovnik Damir Halimović, načelnik Grupe za odnose sa javnošću Kabineta načelnika Generalštaba Vojske Srbije i major Milan Gujanica, načelnik Grupe za odnose sa javnošću Komande Kopnene vojske.
 
Žiri je odlučio da, od 19 pristiglih prijava, za najbolji novinarski prilog proglasi: Direktan televizijski prenos vežbe „Vek pobednika 1918-2018“, emitovan na Prvom programu Radio-televizije Srbije, 10. novembra 2018. godine, koji potpisuje autorski tim u sastavu: Veselin Grozdanić, vođa projekta i glavni reditelj, Saša Barbulović, izvršni urednik prenosa, Petar Milošaković, izvršni producent projekta i inž. Žika Miljković, tehnički direktor projekta.
 
U obrazloženju žirija navodi se da je na nacionalnoj televiziji uživo emitovano osam sati programa. Praćene su vežbe Vojske Srbije na deset lokacija širom Srbije, na kojima je učestvovalo 8.000 vojnika, 645 borbenih sistema i sredstava i 24 vazduhoplova. Vežba „Vek pobednika“ izvedena je povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, u čast i slavu srpskih junaka koji su izvojevali velike pobede i slobodu za svoju Srbiju.
 
Radio-televizija Srbije izvela je pravi podvig jer je uspela da prikaže deset jednovremenih vežbi Vojske Srbije, prilagođavajući rad svojih vrhunskih profesionalaca i angažujući svu raspoloživu tehniku. Bio je to jedinstven medijski događaj, koliko je jedinstvena i vojna vežba „Vek pobednika“ kakva odavno nije viđena na ovim prostorima. Prikazana je Vojska Srbije onakva kakva jeste, moćna, moderno naoružana sila, sposobna da zaštiti svoju državu i svoje građane od rizika i pretnji sve nemirnijeg sveta.
 
Takva Vojska Srbije prikazana je u novom svetlu zahvaljujući televizijskom prenosu Radio-televizije Srbije. Da bi se u tome uspelo, formirano je deset različitih TV sistema, za svaku vežbu i lokaciju posebno. Iz studija i centralne režije u Beogradu koordiniran je i komentarisan ceo projekat. Poseban doprinos dali su oficiri Vojske Srbije svojim stručnim komentarima i ekipa Vojnofilmskog centra „Zastava film“, sa snimateljima i montažerima koji su bili deo kreativnog tima Radio-televizije Srbije.   
 
Za prenos su korišćena sva raspoloživa reportažna kola, linkovi, satelitske stanice, predajnici, složeni sistem komunikacije, grafičke stanice za animirane aplikacije, oprema i kapaciteti dopisništava po Srbiji. Radilo je više od 20 novinara, devet reditelja, 12 producenata, 40 snimatelja. Angažovano je više od 200 radnika Radio-televizije Srbije i 70 kamera.  
 
I sve to uz odličnu saradnju sa Vojskom Srbije na terenu, sa komandantima jedinica koji su maksimalno izašli u susret zahtevima ovako složenog projekta. Bila je čast „boriti“ se rame uz rame sa pripadnicima Vojske Srbije, navedeno je u prijavi prenosa za konkurs, a žiriju je zadovoljstvo i čast da rezultat ove zajedničke akcije i aktivnosti Vojske Srbije i Radio-televizije Srbije proglasi pobednikom konkursa za Novinarsku nagradu „Ivan Marković“ za 2018. godinu.
 
Povodom velikog jubileja - 140 godina vojne štampe, žiri je odlučio da od prispelih novinarskih priloga za štampane medije izabere i nagradi posebnim priznanjem: TEMU NEDELjE lista POLITIKA: „Devetnaest godina od Kumanovskog sporazuma“, objavljenu 10. juna 2018. godine, autora Tome Todorovića, Miroslava Lazanskog i Milana Galovića.
 
Tekstovi u okviru ovog tematskog bloka, na tri strane lista „Politika“, donose poznate ali i nove podatke koji se odnose na atmosferu i rezultate Kumanovskog sporazuma, potpisanog 9. juna 1999. godine, kojim je okončana NATO agresija na SR Jugoslaviju. Značaj ovih tekstova je i u tome što daju argumente da Vojska na Kosovu i Metohiji „nije poražena“, „nije kapitulirala“, već se po odluci državnog vrha „izmešta sa Kosova i Metohije sa punim naoružanjem“.
 
Žiri je imao u vidu i aktuelnost teme, jer ni posle 20 godina od NATO agresije nije postignuto rešenje „kosovskog problema“. To je važno bezbednosno pitanje Srbije i utoliko je bavljenje ovom temom u fokusu interesovanja. Zato je žiri, iz prošlogodišnje produkcije štampanih medija koji su prijavljeni na konkursu, izdvojio tekstove novinara „Politike“ i odlučio da im dodeli posebno priznanje povodom 140 vojne štampe u Srbiji, kojoj Toma Todorović, Miroslav Lazanski i Milan Galović daju prepoznatljiv analitički pečat.