Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.12.2018.

Čestitke predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta i ministra odbrane povodom Dana vojnih veterana



Čestitka predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića povodom 4. decembra - Dana vojnih veterana
 
Svim vojnim veteranima čestitam 4. decembar - Dan vojnih veterana.

Tog dana pre više od jednog veka potpisano je primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika sa jedne i Otomanske carevine, kao poražene, sa druge strane. Tada je brigu o veteranima i zadovoljenju njihovih potreba preuzelo Ministarstvo Vojno, u okviru Vlade Kraljevine Srbije za koju su bili od životnog značaja kao borci u ratovima koji su usledili i u kojima su učestvovali.

Vi, vojni veterani negujući tradicije starih ratnika Vojske Kraljevine Srbije, duge više od jednog veka, na najbolji način pokazujete da su uspomena na pretke i istorija koju imamo naš ponos, nikako stid i ne smeju biti zaboravljene, jer mi smo danas ovde gde jesmo, pored ostalog zahvaljujući upravo njima. Njihova hrabrost i upornost su nam najbolji dokazi da je u životu sve moguće.

Na današnji dan, uveren da nećemo morati više ratom i oružanim sukobima da branimo našu otadžbinu od neprijatelja, zahvaljujemo im se na žrtvama koje su podneli uz obećanje da ona nije bila uzaludna i da iako ih više nema, njihov duh nastavlja da živi večno.

U nadi da ćemo kao i do sada biti jedinstveni u nameri da gradimo stabilnu budućnost kroz obezbeđenje ekonomskog napretka, očuvanje integriteta Srbije i identiteta Vojske Srbije, čestitam vam praznik.



Čestitka ministra odbrane Aleksandra Vulina povodom Dana vojnih veterana

Svim vojnim veteranima upućujem srdačne čestitke povodom 4. decembra – Dana vojnih veterana.

Nastavljajući tradiciju starih ratnika Vojske Kraljevine Srbije, na današnji dan proslavljamo jedan od najvećih vojnih praznika –Dan vojnih veterana prisećajući se jedne od najvećih prekretnica u novijoj srpskoj istoriji – potpisivanja primirja u Prvom balkanskom ratu.

Određivanjem ovog vojnog praznika imamo duboku usađenu potrebu da spasimo od zaborava sve one koji su učinili dela za pamćenje kroz kulturu sećanja o postojanosti srpskog naroda u proteklim ratovima i za naš narod  teškim vremenima.

Čestitam vam praznik, u nadi da  ćemo poučeni vašim velikim delima u budućnosti dobijati nove bitke na polju ekonomije, diplomatije, nauke i kulture, u želji da se nikada ne ponove stradanja našeg naroda i vojske u borbenim dejstvima i uz obećanje da će Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, kao jedan od činilaca sistema odbrane, doprineti očuvanju mira kako u zemlji  i regionu tako i šire.